Předminulý víkend se v obci Litultovice konalo mistrovství České republiky kušistů. Svůj loňský triumf obhájil člen Střeleckého klubu šípových zbraní Plumlov Bohumil Korbař. Letošní sezóna je však velmi ovlivněna pandemií, a i proto není na letošních závodech konkurence taková, jako tomu bylo dříve.

Od juniorů až po seniory se na mistrovství České republiky kušistů neobjevilo v žádné kategorii více než deset jmen. V hlavním mužské m poli měl obhájce triumfu Bohumil Korbař nezvykle pouze jediného soupeře! Titul má však i tak svoji cenu. Nyní se budou střelci připravovat na dva domácí závody v rámci Českého poháru.

„Jsem rád, že se mu podařilo obhájit titul republikového šampióna. Nutno však říct, že na republikovém šampionátu se příliš kušistů skutečně neobjevilo,“ konstatoval Bedřich Korbař, předseda plumlovského klubu. „Mimo to byl ještě třetí na Bohemia Cupu v Otrokovicích, kde už byla konkurence daleko větší. Zde měl velkou smůlu na podmínky, které nebyly ideální, závod silně ovlivnil vítr. Loňská první místa tak už všechna neobhájí, ale ani za třetí místo se nemusí stydět,“ hodnotil letní výsledky Bohumila Bedřich Korbař.

Mistrovství světa, které se mělo uskutečnit v Litvě již příští týden, je zrušeno. Za všechno mohou potíže s covidem – závodníci by například museli podstoupit karanténu, roli hrají ovšem i další aspekty, které brání v pořádání takové akce. „Nedá se tak nic dělat. O to více se tak nyní budeme připravovat na domácí závody, které nás čekají 19. září a 9. října. Oba závody jsme museli posunout, protože se nám překrývaly s fotbalovými utkáními. To je však malý problém, daleko více se obávám, aby nám tyto podniky nezrušila pandemie,“ pokračoval Korbař.

Kromě kuše se v plumlovském klubu už rozrůstá také lukostřelba. Pro mládež je luk daleko lehčí než kuše a lépe se jí s ním manipuluje. Navíc je lukostřelba také daleko známějším sportem a v klubu věří, že i díky tomu se jim podaří přilákat další talenty.

Přesto celou situaci, a to nejen s ohledem na „svůj“ sport, nevidí zcela optimisticky. „Celkově panuje smutné období. Přijde mi, že řada lidí na sport zanevřela, někde se zase možná bojí cestovat a najednou je znát ten úbytek lidí daleko více. Ať už se jedná o kategorie mužů, ale i kategorie dětí. Také lidé mi přijdou všeobecně méně veselí než dříve. Opravdu je to zvláštní doba, nicméně stále věřím, že se vše ještě změní,“ doplnil závěrem předseda.