Kdo na lavičce v parku rád si čte, tomu se čas k věku nepřičte. To je motto, které lze již bezmála rok najít na jedné z nových laviček v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. PROSTĚJOVSKÝ Večerník se zhruba před rokem rozhodl aktivně zapojit do zajímavé akce. Za šest tisíc korun získal „svoji“ lavičku na jednom z nejmagičtějších a zároveň nejnavštěvovanějších míst našeho regionu. Přidat se stále můžete i vy!

Lidí, kteří mají rádi zámecký park v Čechách pod Kosířem, je nepochybně spousta. V rámci obnovy mobiliáře v parku zde byla před rokem nabídnuta možnost získat „svou vlastní“ lavičku. Na ni pak byla následně umístěna kovová cedulka se jménem toho, kdo ji věnoval, případně mottem vybraným dle dotyčného dárce.

Záměr se vydařil přesně podle představ. „V parku se nachází celkem třicet laviček. Tucet jsme jich nakoupili na vlastní náklady a zbývajících osmnáct si osvojili někteří ze sponzorů, kterým za tuto podporu děkujeme,“ pochvaloval si kastelán zámku Martin Váňa.

Večerník získal lavičku stojící přímo u původního hlavního vchodu do zámku pod nádhernou magnolií, která zejména na jaře přitahuje pozornost milenců i celých rodin. S ohledem na to, že zámek patří mezi vyhledávaná místa mezi svatebčany, nelze vyloučit, že přímo zde proběhla i nejedna žádost o ruku.

Zajímalo nás, zda stále existuje šance získat v parku vlastní lavičku. „Sice už to nijak nenabízíme, nicméně občas si někdo všimne cedulky a přijde za námi sám, že by chtěl mít také lavičku. Takovým lidem obvykle vyjdeme vstříc a přidáme štítek na některou z laviček, které byly pořízeny z našeho rozpočtu. Kromě toho není zcela vyloučeno, že bychom do budoucna nechali nějaké posezení ještě přidělat nad rámec těch stávajících. Samozřejmě jich tam může být pouze omezený počet, aby tak nebyl narušen ráz anglického parku,“ zareagoval Martin Váňa.