Jana Maršálková opouští k poslednímu červnovému dni pozici ředitelky Městského divadla v Prostějově. Funkci zastávala deset let a jediným důvodem jejího vlastního rozhodnutí je odchod na zasloužený odpočinek. Maršálková podle svých slov ještě připraví program divadla na blížící se hlavní sezónu a poté se prý stane už „jen“ oddaným divákem. Úspěšná ředitelka se minulé úterý 13. června přišla osobně rozloučit s prostějovskými zastupiteli.

K rozloučení s dlouholetou ředitelkou Městského divadla v Prostějově došlo hned v samém úvodu jednání zastupitelstva. „Paní doktorka Maršálková řídí naše divadlo od srpna roku 2013 a to velice úspěšně. K našemu smutku se však rozhodla odejít do důchodu, a to k 30. červnu tohoto roku,“ oznámil zastupitelům již poměrně delší dobu známý fakt František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějova.

Poté se už osobně obrátil na Janu Maršálkovou. „Za všechny zastupitele a zastupitelky bych vám chtěl, paní doktorko, poděkovat za vaši profesionálně odvedenou a přínosnou práci a za spoustu návštěvníků, kteří si díky vám z divadla odnášeli nezapomenutelné zážitky. A samozřejmě vám přeji do dalších let hodně zdraví a spokojenosti,“ dodal první muž Prostějova František Jura, který Janě Maršálkové pak společně s první náměstkyní Miladou Sokolovou (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov) předal velkou kytici.

„Já ještě více děkuji za překvapení a milé přivítání na půdě zastupitelstva města. Když jsem tady před zastupitelstvem stála v roce 2013, říkala jsem, že se na práci v prostějovském divadle těším a budu ji vykonávat s velkou radostí. Nemýlila jsem se! Já bych zde také chtěla poděkovat, a to tehdejšímu vedení města, že do mě vložilo takovou důvěru. Vrátila jsem se do míst, kde jsem se pohybovala už od konce sedmdesátých let minulého století při svých amatérských, recitátorských a hereckých začátcích. Zažila jsem tady rovněž začátky Hanáckého divadla,“ nechala se dojímat Jana Maršálková. „Vrátila jsem se do prostějovského divadla ovšem naprosto v jiné roli, a to s obrovskou mírou zodpovědnosti za chod celého divadla. Za těch deset let jsme zažili v divadle spoustu těžkých a nečekaných chvil, mnohdy to bylo k nesnesení. Třeba když si každý větší déšť našel cestu přes starou střechu a uvnitř divadla ničil všechno, co mu stálo v cestě. Anebo v dobách covidu, kdy hlediště divadla zůstávalo zcela prázdné. Ovšem daleko více jsem zde zažila množství radostných okamžiků, mimořádných setkání a povznášejících zážitků. Na těch deset let ve funkci ředitelky divadla budu vzpomínat s láskou,“ přidala s leskem v očích.

Kdo ji ve funkci ředitelky Městského divadla v Prostějově nahradí, není ještě v tuto chvíli rozhodnuto, přestože vítězka výběrového řízení je už známa. Podle informací Večerníku je ale nakonec všechno jinak... Čtěte v příštím čísle!