Těšili se na opravenou cestu, ale teď by to celé nejraději vzali zpět. Obyvatelé místní části Čelechovic na Hané se bouří proti rekonstrukci cesty, která vede kolem jejich domů.

Podle nich nové obrubníky, kvůli nimž došlo k výraznému zúžení silnice, zkomplikují nejen parkování, ale i provoz v ulici. Ta byla dosud dostatečně široká pro provoz v obou směrech. Zúžení cesty navíc dělá vrásky na čele i zemědělcům obdělávajícím přilehlé rozlehlé pozemky. 

V současné době probíhá oprava komunikace vedoucí od místní kapličky ve směru ke kolejím trati spojující Čelechovice na Hané s Třebčínem. Někteří občané Kaple jsou přitom přesvědčeni, že na ně byl spáchán podvod. „Odsouhlasili jsme rekonstrukci bezbariérového chodníku po celé délce vozovky se zpevněnými nájezdy do jednotlivých domů a parkovacími místy po celé délce až ke kolejím. Zároveň však od počátku požadujeme zachování původní šíře vozovky po celé délce komunikace až ke kolejím. Dodatečně jsme zjistili, že nám byly k podpisu předloženy podvrhy jiného projektu s bariérami a vozovkou zúženou o dva metry,“ vyjádřila se Marta Foretková, která zároveň upozornila, že kvůli zúžení došlo ke zvýšení rizika při nájezdu do křižovatky s hlavní silnicí. „V místech, kde zbytečně zemřeli již tři lidé, nyní ještě více hrozí další tragické havárie...,“ zdůraznila Foretková s tím, že po zúžení se do ulice v obou směrech nedostanou například hasičské vozy.

Nevítaná změna se přitom netýká pouze obyvatel sedmi stávajících rodinných domů, ale i zemědělců obdělávajících přilehlá rozlehlá pole. „V obou směrech tudy dosud projížděla těžká zemědělská technika, což nově nebude možné,“ uzavřela Foretková, která se společně s dalšími občany a zástupci zemědělců obrátila na projekční kancelář, stavební firmu, prostějovský stavební úřad, odbor dopravy prostějovského magistrátu a celou řadu dalších institucí. Navzdory řadě urgencí však v celé záležitosti ke kýženým úpravám nedošlo.

Vedení Čelechovic na Hané o celé záležitosti ví, nicméně není schopno s ní nic dělat. „Stavbu realizuje Státní pozemkový úřad,“ prozradila starostka Jarmila Stawaritschová. Reakci úřadu se Večerníku do uzávěrky tohoto vydání získat nepodařilo.