Dvě sady a kousek to vypadalo, že krajské derby mezi prostějovskými a olomouckými volejbalistkami v rámci 19. kola extraligy žen ČR 2023/24 dopadne rychlým výsledkovým překvapením. Šantovka měla dlouho navrch a přiblížila se k jasnému triumfu, který ale tým VK pronikavým zlepšením svého původně slabého výkonu důrazně odmítl. A dokonalým obratem vydřel po více než dvou hodinách dva vítězné body pro sebe.

Vyrovnaný úvod překlopil domácí tým na svou stranu dvěma bodovými sériemi. Nejprve z 2:4 na 5:4, o chvíli později ještě razantnějším náporem (6:7 – 10:7). Hned vzápětí však přišla hostující odpověď v podobě vyrovnání na 10:10, což svědčilo o herních výkyvech obou družstev. Prostějovskému nepomohl ani další únik, neboť soupeřky kontrovaly vlastním obratem (13:10 – 14:15). Až pak se vrtkavá jízda nahoru – dolů ustálila, zahajovací část rozhodovala koncovka. A v ní bylo od nerozhodného stavu 20:20 mnohem jistější i preciznější úpéčko – 22:25.

Vékáčku bez zraněného dua opor Karin Šunderlíková a Raquel Löff viditelně chyběla větší útočná údernost, častěji chybovalo a ani jeho obrana zdaleka nefungovala optimálně. Lepší rivalky tak pokračovaly ve svém tlaku, začátek druhého dějství patřil jednoznačně jim (3:9). Matušovovým svěřenkyním se nedařilo v podstatě nic, po krátkém nadechnutí (7:11) spadly do ještě větší krize a nabraly výrazné manko 7:14. Totéž se opakovalo za pár minut, Olomoučanky nad extrémně hrubkujícím VK naprosto dominovaly (9:21). Potom na moment vypadly z tempa (12:21), ale přesto nebylo co řešit – 16:25.

Převaha Šantovky startovala již od značně kvalitnějšího podání a pokračovala skrze všechny další činnosti. Možnou změnu v tomto rozložení sil naznačil vstup do třetího dílu, kde se mančaft kapitánky Simony Bajusz dostal nahoru (3:1). Jeho vzepětí však mělo jepičí život, okamžitě jej vystřídal nový tlak výběru hanácké metropole při ostrém servisu Adély Farské na 3:6. S výsledkovými akciemi kolektivu v modrých dresech to vypadalo bídně, leč v následující pasáži počínaje skóre 5:8 zabojoval. Komplexním zlepšením svého výkonu náhle nutil protivnice k četným zaváháním, otočil na 15:11. A vedení udržel, ba navýšil – 25:19.

Ofenzivně se chytily Klára Faltínová společně se střídající Michaelou Smolkovou, přidaly se rovněž jejich parťačky. Právě zmíněná M. Smolková navíc zatlačila zkraje čtvrté periody i podáním (3:0), ovšem soubor UP se rychle vrátil zpět (4:4). Domácí v této fázi zbytečně zkazili několik smečí, načež zase přidali plyn i volejbalovou jistotu, čímž přepinkli chybovost na opačnou stranu sítě. Trhák ze 6:6 na 11:6 a 13:7 byl přitom zásadní, ačkoliv hosté nerezignovali (14:10, 16:14). Víc přiblížit už jim ale lídryně tabulky nedovolily, místo toho zvýšily na 18:14, posléze 21:15. A bezpečně si pohlídaly finiš – 25:18.

O vítězkách tak musel rozhodnout tiebreak. Dlouho byl rovnocenný, plný obětavých zákroků v poli a tím divácky atraktivní, aby vše Prostějov definitivně rozsekl závěrečným mohutným náporem. Pomohl si jak perfektními útoky střeďaček, tak blokařsky (6:6 – 11:7) a přes dílčí zdramatizování konkurentek (12:10) dokonal velký zápasový obrat – 15:11 a 3:2!

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Michal Matušov – hlavní trenér VK Prostějov

„Byly to vlastně dva zápasy v jednom, protože první dva sety jsme absolutně nebyli ve hře. Nedařilo se nám zastavovat útoky soupeře, do toho jsme kupili chyby a sami neskládali. Tam nás Olomouc jasně převálcovala. Naštěstí jsme se pak od třetího setu nastartovali, hlavně bojovností a velkým chtěním jsme celé utkání dokázali zvrátit na naši stranu. Začali jsme skládat útokem i blokovat, byl tam od nás náboj a energie. Klobouk dolů před holkami za ten obrat, ale nad úvodními dvěma sety se musíme všichni zamyslet.“

Jan Drešl – hlavní trenér Šantovka Olomouc UP

„První set byl vyrovnaný, i trochu se štěstím jsme ho v koncovce uhráli. V jiné hale než obvykle jsme se zpočátku trochu hledali, ale druhý set už byl z naší strany excelentní výborným plněním taktických pokynů. Bohužel ve třetí sadě jsme začali panikařit a přestalo nám fungovat vše, co do té doby fungovalo, utkání se tím lámalo na opačnou stranu. Už se nám pak nepodařilo naskočit zpátky do zápasu a doklepali jsme to až k pětisetové porážce. Tímto gratuluji soupeři k výhře.“

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 19. KOLO

VK Prostějov – Šantovka Olomouc UP

3:2

1. set: 22:25

2. set: 16:25

3. set: 25:19

4. set: 25:18

5. set: 15:11

Rozhodčí: Kubinec a Slezák. Čas: 132 minut. Diváci: 300.

Sestava Prostějova: Bažó 10, J. Smolková 11, Meidlová 1, Trnková 20, Bajusz 3, Faltínová 18, libero Pállová – M. Smolková 7. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Sestava Olomouce: Nowak 11, Artyshuk 7, Farská 14, Nečasová 14, Shevkenek 2, Fedchuk 11, libero Chaloupková – Šotkovská 3, Pluhařová. Trenér: Jan Drešl.