Osmý mistrovský zápas znamená osmé vítězství! Ani rostoucí únava s rychle přibývajícím počtem střetnutí zatím nezastavila volejbalistky Prostějova v úspěšném tažení UNIQA extraligou žen. V jejím 10. dějství si zajely pro další výhru na ostravskou palubovku, kde byl sice sobotní souboj hodně rovnocenný i dramatický, ale přesto skončil na pohled jasným výsledkem pro VK ve třech sadách. Realita vyzněla mnohem náročněji.

Severomoravankám se během letošní sezóny dosud moc nedaří, ovšem na obhájkyně titulu nastoupily sebevědomě. A po obratu z 5:6 na 9:6 měly v úvodu navrch. Nejisté Hanačky však vzápětí omezily vlastní chyby, načež postupným zlepšováním získaly až pětibodový náskok - 14:19. Občasné menší výpadky jim pak trochu zkomplikovaly závěr prvního dějství (18:20, 22:24), přesto třetí proměněný setbol zamezil vzdorujícím soupeřkám v ještě větším rozletu – 22:25 a 0:1.

Většinu druhé části měl následně pod kontrolou hostující tým. Především zásluhou často skórujících Jéssicy Silva na univerzálu a Michaely Smolkové na smeči dlouho udržoval vedení o jeden až čtyři body, leč domácí plejerky zase nic nevzdávaly. Mohly se opřít o kvarteto Margarita Buvinič, Sandra Skřivanová, Marta Dabrowska a Michaela Hadáčková, z koncovky se tak stal velký thriller. Ostravské družstvo nejprve vyrovnalo ze 7:11 na 17:17, vzápětí otočilo ze 17:19 na 20:19. A po odvrácení dvou setbolů hned mělo jeden vlastní - 22:24 a 25:24. Nicméně tuto kritickou chvíli Čadovy svěřenkyně zažehnaly, aby po další přetahované přece jen těsný finiš zvládly – 27:29 a 0:2.

Ve třetím dílu to potom vypadalo, že úřadující šampionky Česka bez dalších komplikací dospějí k triumfu, aniž by ztratily setovou kytičku. Vysoký standard znovu odváděla Silva, výborně mač sedl Smolkové a s občasnou pomocí ostatních parťaček bylo vékáčko dlouho o něco vepředu - 0:3, 6:11, 10:15. Za stavu 13:17 se ale prostějovská kvalita povážlivě zasekla při podání Skřivanové, výběr TJ rázem vedl díky šňůře pěti získaných výměn za sebou 18:17. Nejtěsnější výhodu hájil až do skóre 23:22, pro vedoucí mančaft tabulky dost vachrlatý. Naštěstí hanácká družina včas zabrala a posledním sprintem si vysloužila úlevnou radost – 23:25 a 0:3!

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Zdeněk POMMER –trenér TJ Ostrava´:

„Zlepšili jsme oproti poslednímu zápasu na Olympu v útoku. Sety rozhodovaly maličkosti až v koncovkách, kde jsme nebyli tak důrazní a udělali trošku více chyb než soupeř. Hráli jsme proti mančaftu, který je první v lize, takže si myslím, že jsme v určitých fázích měli být odvázanější. Což rozhodlo.“

Miroslav ČAda –  trenér VK Prostějov:

„I přes konečné skóre 3:0 na sety to bylo velice vyrovnané utkání. My jsme spokojeni pouze s výsledkem, protože s naší předvedenou hrou určitě nemůžeme být. Rozhodlo více chyb domácích především na podání a v útoku. Soupeř hrál riskantně, ale jeho chybovost byla vysoká, což nám pomohlo k vítězství.“

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2022/23 – 10. KOLO

TJ Ostrava – VK Prostějov

0:3

1. set:  22:25

2. set:  27:29

3. set:  23:25

Rozhodčí: Trumpeš a Ostranský. Čas: 1:39 hodiny. Diváci: 250.

Sestava Ostravy: Chládková 1, Kašparová, Buvinič 13, Hadáčková 9, Skřivanová 13, Dabrowska 10, libero Jančová. Střídaly: Jasečková 2, Vytisková, Jedličková 5, Bauerová 2. Trenéři: Zdeněk Pommer a Filip Hanák.

Sestava Prostějova: Bajusz 2, Faltínová 8, Kvapilová 6, Silva 15, Smolková 14, Löff 8, libero Stavinohová. Střídala: Nováková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš