Tohle téma je hodně citlivé a bolavé. Navzdory tomu se řeší stále častěji. Po rozchodu se rodiče až příliš často pouští do zuřivé bitvy o děti. Je to však boj, ve kterém není možné zvítězit, naopak na jeho konci může čekat největší životní prohra.

O té již nyní může hovořit paní Magda žijící s rodiči v jedné z obcí na Konicku. Nejenže si zásadním způsobem pošramotila svůj vztah k vlastní dceři, navíc uplynulé úterý před soudem čelila obžalobě. V celé věci dosud nepadl rozsudek, ať už však bude jakýkoliv, předchozí vzájemná dohoda obou rodičů by byla neskonale lepší.

V případě soudních sporů bývalých partnerů obvykle existují dvě verze událostí, které se liší snad úplně ve všem. O to mrazivěji působí, jak vše vnímají děti, které jsou do sporů proti své vůli vtaženy. „Bydlím nyní se svým tátou a tetou, která je zároveň tatínkovou manželkou. Předtím jsem žila s maminkou, starší sestrou a prarodiči. Tatínka jsem vídala jednou za dva týdny o víkendu. Nejdřív jsem tam jezdila se sestrou, ale ta už pak k tátovi jezdit nechtěla. Máma jí za to kupovala nové oblečení,“ vypověděla dcera obžalované ženy, která dle svých slov vnímala, že její maminka nerada vidí jakýkoliv její kontakt s tatínkem. „Nemohla jsem si s ním telefonovat, když mi táta koupil nějaké oblečení, které jsem si u něj sama vybrala, tak mi ho po návratu vyhodila do koše,“ popsala mladá slečna, která na první pohled působila dojmem dítěte z „dobré rodiny“.

Nevím, proč mě máma bila

O to horší bylo slyšet, čím si ona sama musela projít. „Máma mě bila, nevím přesně proč. Bylo to tak třikrát týdně, většinou jsem schytala facku, někdy jsem dostala na zadek. Bouchala mě hlavně, když jsem se táty v něčem zastala. Jednou jsem řekla, že bych u něj ráda přespala, to mi pak maminka vyhrožovala, že mě vyhodí nahou z domu. Babička pak navrhla trest, abych tak dlouho klečela, dokud mi neodpustí,“ vypověděla nezletilá dívka, která se často neměla komu svěřit se svými starostmi, a jediný, s kým o nich mluvila, byl její oblíbený plyšák.

Nakonec vše vypověděla nové partnerce svého otce. Jelikož prostějovská „sociálka“ celou věc neřešila, skončilo vše podáním trestního oznámení na policii. Teprve pak se daly věci do pohybu, následkem čehož bylo dítě svěřeno do péče otci. Maminka svoji vlastní dceru může nyní vidět pouze jednou za dva týdny během asistovaného rozhovoru, jemuž je přítomna i psycholožka. „Je to pouze známka toho, jak silně ji její otec ovlivnil,“ reagovala stručně na obsáhlou výpověď své dcery obžalovaná, která se s otcem svých dětí rozvedla již před dlouhými šesti lety.

Vše se táhne roky

Ani po letech se však vztahy mezi bývalými partnery neurovnaly, spíše naopak. „Rok a půl po rozvodu jsem si našel přítelkyni, kterou jsem si vzal za ženu. Koupil jsem dům a začali jsme žít spolu. Od té doby se však stupňovaly problémy s exmanželkou, která to vše zřejmě špatně nesla. Když začala žít mladší dcera u nás, nedala mi vůbec žádné její věci, vše jsme museli kupovat znovu,“ vypověděl u soudu otec malé dcery.

Obžalovaná výpověď muže, kterému před lety řekla své „ano“, označila za zcela lživou. „Oblečení a další osobní věci dcery jsem mu nabízela, on sám však o ně nestál,“ reagovala mimo jiné.

V dané věci obsáhle vypovídala celá řada svědků. Z tohoto důvodu soud zatím nestihl vynést rozsudek, hlavní líčení bylo odročeno na konec letošního srpna.