Narodila se za doby Rakouska - Uherska a prožila řadu převratných období i událostí minulého století. Uplynulý čtvrtek 3. března pak oslavila neuvěřitelné 105. narozeniny! Nejstarší Prostějovanka současnosti Věra Rozbrojová prožívá krásné dny v Centru sociálních služeb, kde také ve zmíněný den hodinu po poledni začala velká oslava. S gratulacemi oslavenkyni přispěchali primátor statutárního města Prostějov František Jura, ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově Helena Vránová, zaměstnankyně tohoto sociálního zařízení a chybět pochopitelně nemohla ani Večerník!

Paní Věra Rozbrojová se narodila 3. března 1917 ve Dvoře Králové nad Labem, kde žila zhruba do padesátých let minulého století. Potom se i s rodinnou odstěhovala do Šumperka, tam pracovala jako dámská krejčová. Několik desetiletí už je občankou Prostějova. „Pracovala ještě v důchodu, a to do svých pětasedmdesáti let. Měla celkem dvě děti, dcery. Jedna z nich před několika lety zemřela, druhá stále žije. Má celkem pět vnoučat a několik pravnoučat. Pravidelně ji navštěvuje zeť. Ve svém věku se stále účastní aktivit v našem zařízení. Je to naše sluníčko, máme ji moc rádi,“ prozradila Večerníku Helena Vránová, ředitelka centra sociálních služeb v Prostějově.

Minulý čtvrtek po poledni pak došlo na četné gratulace. S kyticí, krabicí sladkostí a tradičním vaječným likérem dorazil i primátor Prostějova František Jura. „Vypadáte naprosto úžasně, a jak řekla paní ředitelka, nejkrásnější je ten váš úsměv! Přeji vám za celé město všechno nejlepší a hodně zdravíčka. A věřím, že se budeme potkávat ještě v mnoha dalších letech. Sto pět let, co k tomu říct? Úctyhodný věk! A nebojte se, ani letos jsem nezapomněl na vaječný likér, který máte tak ráda,“ pronesl v gratulaci první muž Prostějova, ke kterému se vzápětí s blahopřáním připojila ředitelka centra Helena Vránová a po ní i Večerník. Postupně se s přáním přidaly i zaměstnankyně centra, pro které je Věra Rozbrojová naprostým miláčkem. „Já vám všem děkuju, já z toho úplně brečím. Tolik květin a sladkostí, vždyť to budu mlsat celý rok! Ale mám to moc ráda a likérek si taky moc ráda dám,“ pravila dojatým hlasem oslavenkyně. „Jste na mě všichni moc hodní, mám vás všechny ráda a ještě jednou děkuju,“ dodala Věra Rozbrojová.

Nádherné odpoledne v Centru sociálních služeb pak pokračovalo volnou zábavou. Hvězda dne byla po celou dobu v dobré kondici, veselá a rozdávala úsměvy na všechny strany. „Když jsem se ptal, co říká na to, že se dožila tak úctyhodného věku, tak se jen smála. Co k tomu říct, sto pět let je nádherný věk a my můžeme jen tiše závidět. Jak jste si navíc určitě všimli, paní Rozbrojová je stále ve skvělé kondici, a to fyzické i psychické. Moc rád si s ní povídám, navštěvuji ji pravidelně už několik let. Ona se krásně směje a já mám vždy velikou radost, že za ní můžu přijet. Nedivím se, že jí zde v centru říkají sluníčko,“ uvedl pro Večerník primátor František Jura, který potvrdil, že Věra Rozbrojová je aktuálně nejstarší občankou Prostějova.