Poslední sezóny znamenaly pro Brodek u Prostějova klidný střed tabulky Přeboru OFS Prostějov. Na čelo soutěže to obvykle nebylo, ale starostem o záchranu se také vyhýbal obloukem. Před letošním ročníkem 2021/2022 ale v klubu hlásili ambice nejvyšší, a ty skutečně dokázali potvrdit i na hřišti. V zápasech povětšinou dominovali a jen v jediném zápase odešli jako poražení, i když i zde by to na body stačilo, nebýt chyb v defenzivě. Jaké faktory tedy stojí za tím, že Brodek udělal během koronavirového období takový skok nahoru?

1.) Pevná obrana a faktor Bureš

 Obranné složení se během podzimu téměř neměnilo, což je pro úspěch jednoznačně základ. Každý trenér potvrdí, že do zadních řad nerad sahá a v Brodku pro to nebyl důvod. Celou obranu i kompletní mužstvo diriguje bývalý vynikající brankář s ligovými zkušenostmi Tomáš Bureš, který je i ve svém pokročilejším věku nepostradatelným mužem číslo jedna na pozici stopera. Jak klíčovým mužem je, dokazuje i jediná porážka, která v průběhu podzimu přišla. Do Určic vinou pracovních povinností nedocestoval a mužstvo inkasovalo šest branek z celkových čtrnácti a připsalo si jedinou porážku. Pod jeho vedením pak brankářsky roste i neotřesitelná jednotka v brance Tomáš Vystavěl, který si za pevnou obranou připsal čisté konto hned v polovině utkání. Před Burešem pak hraje Ondřej Frys, který je prověřen I.A třídou a nemá potíže s rozehrávkou i být čističem, když je třeba. Na krajích pak operují dva rychlíci Petr Matoušek a Leopold Zatloukal, kteří také umí i přitvrdit muziku, když je třeba.

2) Zkušenost na středu a rychlé kraje

Na středu jednoznačně dominuje odchovanec brodeckého fotbalu a jeho kapitán Jaromír Matoušek, jenž sice nepatří mezi nejrychlejší hráče, ale bohatě to nahradí v soubojích a přehledu ve hře. Navíc je to hlavní tvůrce hry, který dokáže hru zrychlit či zpomalit podle toho, jak je zrovna třeba. Sám umí být také velmi nebezpečný a šanci dokáže vytvořit i nákopem přes celé hřiště, když svou levačkou najde spoluhráče milimetrově. K tomu ho doplňují rychlé kraje z řad dorostenců, kteří si postupně říkají o stále větší prostor. I když se jim určité chyby nevyhnou a koncovka ještě není stoprocentní, svým neustálým presinkem a rychlostí dělají problémy všem soupeřům napříč soutěží.

3) Útočníci s gólovým instinktem

Duo Švéda, Janura se během podzimu postaralo o 24 branek. Co by za taková čísla jiná mužstva dala. Oba útočníci jsou navíc velmi podobným typem, vynikají v rychlosti i důrazu a jsou tak pro obránce opravdu nepříjemnými soupeři. Někdy je to sice až za hranou pravidel, ale zatím jim to i u sudích prochází, takže proč něco měnit. Oba ale dokážou nejen pláchnout obraně, ale také hrát zády k brance, podržet míč a hru trochu uklidnit, když náhodou teče do bot. V záloze má pak Brodek ještě další jméno, a sice Petra Zbořila, který už ze své rychlosti přeci jen něco ztratil, ale vynahradí to stejně jako Matoušek svým přehledem a technikou.

 

hráčské statistiky TJ SOKOL BRODEK U PROSTĚJOVA
                             IG -  VN - ŽK - ČK
Brankáři:
Vystavěl Tomáš - 14 -  6 -  1 - 0
Mudrla Marek - 0 - 0 - 0 - 0

                        G - ŽK - ČK
Obránci:
Bureš Tomáš - 0 - 2 - 0
Crhonek Erik - 0 - 0 - 0
Frys Lukáš - 1 - 1 - 0
Frys Ondřej - 1 - 2 - 0
Zatloukal Leopold 0 - 0 - 0
Šířila Jaroslav - 0 - 0 - 0
Matoušek Petr - 0 - 1 - 0
Záložníci:
Hochman Patrik - 0 - 0 - 0
Matoušek Jaromír - 4 - 3 - 0
Dvořák Zdeněk  - 5 - 1 - 0
Zbořil Petr - 5 - 1 - 0
Grulich Martin - 0 - 0 - 0
Kordzik Martin - 0 - 0 - 0
Nehera Matyáš - 0 - 0 - 0
Grohmann Robert - 0 - 0 - 0
Jelínek Michal - 1 - 0 - 0
Útočníci:
Švéda Zdeněk - 15 - 4 - 1
Janura Giovanni - 9 - 3 - 0
Vaněk Radim - 0 - 0 - 0
Adamík Vít - 1 - 0 - 0