Kvalifikace o volejbalové Mistrovství Evropy žen 2023 ve volejbalu odstartovala prvními třemi koly zápasů v jednotlivých skupinách. Jak známo, VK Prostějov má tři hráčky ve dvou reprezentačních výběrech.

Volejbalistky České republiky vykročily skvěle za plánovaným postupem, když v grupě B nejprve smetly papírově nejslabší Island na domácí palubovce města Tábor suverénně 3:0 (14, 5, 17), poté zvládly i nelehkou bitvu ve Finsku, když z Oulu odvezly po dost vyrovnané bitvě příznivý výsledek 0:3 (-24, -20, -23). No a v sobotu zdolaly opět v Táboře Černou Horu 3:0 (14, 17, 21). Tabulku tak v polovině bojů vedou s plným ziskem 9 bodů, druhé je Finsko, třetí Černá Hora a čtvrtý Island. Na finálový turnaj postoupí dva týmy.

Smečařka Klára Faltínová střídala během druhé sady úvodního střetnutí a následně strávila na hřišti celý třetí set, aby zaznamenala 3 body (všechny útokem při úspěšnosti 43 procent), na přihrávce měla úspěšnost rovněž 43 procent a celkovou užitečnost +3. Do druhého utkání nezasáhla, naopak nahrávačka Simona Bajusz uzdravená ze zranění stehenního svalu již ano. Krátce střídala během zahajovacího i třetího dějství, aniž by se číselně zapsala do statistik.

„Musím děvčatům poděkovat za ten nádherný dárek, který mi dala. Protože od pondělí jsem prožil nejsložitější dny mého trenérského života. Čtrnáct našich hráček zažilo žaludeční komplikace a zvracelo. Stejně na tom bylo osmnáct ze třiadvaceti členů výpravy. Proto musím odměnit velkým aplausem naši lékařku Radku Bartovičovou i její tým, že všichni zachovali chladné hlavy a postarali se o holky,“ oddechoval po vítězném mači u Finek kouč ČR Giannis Athanasopoulos.

„Včerejší trénink jsme ukončili už po pětačtyřiceti minutách s pouhými pěti hráčkami a vůbec netušili, co se bude dál dít. Jen jsme se modlili, abychom měli k dispozici aspoň šest děvčat a mohli hrát volejbal. I přes tyto komplikace si holky vedly skvěle. Nebyli jsme v nejlepší kondici, proto přišlo tolik výkyvů v našem výkonu. Ale všechny bojovaly o každý míč. Proto jsem moc rád za tento výsledek, který je výborný pro další vývoj kvalifikace,“ konstatoval maximálně spokojený Athanasopoulos. A charakter ukázaly jeho svěřenkyně v sobotu 27. srpna, kdy v Táboře proti Černé Hoře jednoznačně dominovaly, čímž si připsaly již třetí výhru v řadě a zůstávají ve skupině stoprocentní. České reprezentantky nastupovaly do utkání již v lepším zdravotním stavu než ke zmíněnému duelu s Finskem. „Nejsme ještě stoprocentní. Poslední normální trénink byl minulý pátek a další byl teď. Program kvalifikace je velmi náročný. Tři dny mezi zápasy včetně cestování,“ řekl Jannis Athanasopulos. Z prostějovských hráček poslal do boje v průběhu zápasu střídající Bajusz, Faltínová šanci nedostala. Další kvalifikační boje pokračují Češkám tuto neděli 4. září od 17.30 hodin v Pljevle odvetou s Černou Horou.

Volejbalistky Slovenska kralovaly vstupnímu mači doma v Popradu nad Lotyšskem dominantně 3:0 (10, 12, 21) i díky tomu, že prostějovská univerzálka Karin Šunderlíková zářila sedmnácti dosaženými body! „Jsme rády, že máme tenhle zápas za sebou. Bylo důležité jej zvítězit beze ztráty setu. První dva se nám dařilo hrát agresivně a až třetí jsme trochu zdramatizovaly, ale nakonec i ten získaly,“ hodnotila členka VK Prostějov.  V Gijónu pak na smeči citelně chyběla nemocná bývalá opora vékáčka Karolína Fričová, navíc vinou zranění den před utkáním nemohla nastoupit právě ani Šunderlíková! Bez nich družstvo SR podlehlo Španělsku, jež mělo o něco navrch 3:1 (23, 18, -13, 15). „Na úterním tréninku se zranila Karča, což byl pro nás velký šok a mělo to vliv na předzápasovou přípravu. Mrzí nezvládnutá koncovka prvního setu, celkově jsme naštvaní z dost zbytečné porážky. Teď se musíme soustředit na dvojutkání s Dánskem, jež bude klíčové pro další průběh celé kvalifikační skupiny E,“ řekl Michal Mašek, trenér Slovenek. Ty nastoupily ke třetímu střetnutí ve skupině proti Dánsku v Popradu a byla z toho druhá výhra v poměru 3:0 (8, 13, 13). Bohužel Šunderlíková u toho nebyla. V průběžném pořadí je Slovensko na postupující druhé pozici za suverénním Španělskem. Příští duel sehrají v Koge (neděle 4. září, 17.00 hodin) proti Dánsku. Už znovu s Karin v sestavě?