Kdo by neznal jeden z nejznámějších muzikálů, jenž vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž nesměly přebývat ženy? Právě všeobecně známý příběh se stal námětem inscenace Moravského divadlo Olomouc, které s ním v úterý 17. srpna dorazilo do Prostějova. V rámci Prostějovského kulturního léta jej jeho členové sehráli před hvězdárnou v Kolářových sadech. A Večerník byl u toho! 

Tolik lidí se v Kolářových sadech už dlouho nesešlo! Náklady na hostování olomouckého divadla šly zcela z městské kasy, takže lidé nemuseli zvažovat, zda kvůli financím na představení vyrazit, či nikoliv. A tak se jich v příjemně teplém letním podvečeru pod téměř bezmračnou oblohou sešlo na všeobecně oblíbeném muzikálu skutečně požehnaně.

Pro necelých dvě stě z nich byly připraveny židle, další si buď přinesli vlastní, nebo se rozesadili na trávu. Někteří k tomu využili i prostor před židličkami v první řadě, které byly rezervovány pro městské zastupitele a další vybrané osoby. Ostatně podívat se přijel třeba i olomoucký hejtman. „Divadlo pod širým nebem určitě není špatný nápad, peníze by se daly rozházet mnohem nesmyslnějším způsobem,“ zhodnotil lakonicky tento městský výdaj jeden z diváků, jehož na divadlo vytáhla jeho manželka.

Zhruba od devatenácté hodiny mohli lidé sledovat osudy manželky Karla IV. Elišky Pomořanské, která se ze stesku po manželovi převlékne za muže a poruší tím zákaz vstupu na Karlštejn. Obdobně tak učiní i neteř purkrabího Alena, která se s otcem vsadí, že to pro ni nebude problém. 

Celé velkoryse pojaté představení nabídlo oblíbené melodie, jinak ve své podstatě nemělo moc čím překvapit, což však ani nebyl jeho účel. Pokud něčím vynikalo, pak to bylo kromě solidních pěveckých výkonu i slušnou choreografií pracující s velkým počtem herců, z nichž každý byl oděn do skutečně propracovaného dobového kostýmu, přičemž některé dámy doslova oslňovaly nádhernými historickými účesy. 

Diváci do letní noci odcházeli vesměs velmi spokojeni. „Nocí na Karlštejně jsem byla nadšena, spolu s účinkujícími jsem si zpívala písně a jen doufám, že to nerušilo ostatní kolemsedící diváky. Stejně tak ohlasy, které se ke mně dostaly, byly velmi vstřícné. I proto doufám, že Moravské divadlo Olomouc u nás nevystoupilo naposledy,“ usmívala se náměstkyně prostějovského primátora zodpovědná za kulturu Milada Sokolová.