Dva násilné trestné činy, které byly oznámeny v průběhu deseti dnů v Prostějově, šetřili policisté služby kriminální policie a vyšetřování. Vzhledem k tomu, že se v obou případech jednalo o velmi závažnou trestnou činnost, nasadili kriminalisté do prověřování událostí veškeré úsilí a všechny dostupné prostředky, aby v co nejkratší době dopadli nebezpečného pachatele, který neváhal použít násilí, aby dosáhl svého, především získat finanční hotovost. Jak se ale později ukázalo, kriminálka se „potila“ zcela zbytečně. Jak vyšlo najevo, dvě taxikářky si loupežná přepadení vymyslely! Proč?

 

Obě napadení si ženy vymyslely z důvodu aktuální finanční situace a veškerá policejní práce, která s tím souvisela, byla zcela zbytečná. „Vynaložený čas na objasnění případů mohl být tak využitý daleko smysluplnějším způsobem při odhalování a šetření jiné závažné trestné činnosti,“ posteskla si Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Shodou okolností je podobnost obou případů zcela náhodná. Olomoucké taxikářky, každá od jiné společnosti, vezly jednoho a toho samého zákazníka a obě si přepadení vymyslely z důvodu, že je obalamutil a obral o peníze.

První údajné loupežné přepadení taxikářky, která vezla osmadvacetiletého muže z Olomouce do Prostějova, se mělo stát v pátek 20. srpna. „Muž nastoupil do taxíku u hlavního vlakového nádraží v Olomouci a nechal se dovézt do Prostějova. Vystoupil před jedním z domů a požádal ženu o dva tisíce korun, které údajně potřeboval pro kamaráda s tím, že jí je vrátí, a navíc by si mohla přilepšit a mít z toho nějaký zisk. Taxikářka mu, bez jakýchkoliv výhružek z jeho strany, peníze dobrovolně půjčila. Po nějaké době se muž vrátil s tím, že kšeft se nekoná a žádné peníze, ani ty, které mu půjčila, pro ni nemá. Vzhledem k tomu, že se jednalo o peníze z tržby, které musela předat firmě provozující taxislužbu a neměla žádnou jinou hotovost, tak si loupežné přepadení vymyslela a zavolala policii. Policistům vylíčila smyšlený příběh, ve kterém ji měl tento zákazník ohrožovat nožem a jeho údajní kumpáni ji měli obrat o veškerou hotovost,“ popsala první případ Miluše Zajícová.

Druhé přepadení se mělo konat o deset dní později. „Na stejném místě naložila do taxíku shodou okolností stejného muže jiná taxikářka. Tentokrát chtěl odvézt do Vrbátek. Stejně jako v prvním případě byl velmi mluvný a mladé ženě řekl, že má rozjetý kšeft, zda by se na něm nechtěla finančně podílet a vydělat si nějaké peníze. Taxikářka se nechala do jeho hry zatáhnout a z tržby mu dala 1 100 korun plus 300 korun, které jí dal za cestu. V průběhu cesty muž změnil cílovou stanici a místo do Vrbátek jeli do Prostějova. Na Husově náměstí vystoupil a odešel. Po pár minutách k autu přišla žena, která taxikářce řekla, aby jela ke kostelu do Vrbátek. V ten okamžik jí svitlo, že byla s největší pravděpodobností obelhána. Nicméně do Vrbátek odjela, kdyby tam na ni náhodou muž čekal a chtěl jí peníze dát. Ale dle správného předpokladu se nic takového nekonalo a do zmíněné obce jela zbytečně. Protože o peníze přišla, tak si stejně jako její předchůdkyně vymyslela loupežné přepadení a oznámila ho na policii,“ konstatovala mluvčí krajské policie.

Vzhledem k tomu, že ženy předaly peníze dobrovolně a bez známek jakéhokoliv nátlaku či výhružky týkajících se újmy na jejich zdraví, nejedná se o trestnou činnost. „V obou případech jsme dotyčného zákazníka ustanovili a ten k oběma událostem podal vysvětlení, že se chtěl svézt zadarmo a získat nějakou tu korunu pro své potřeby, ale ani v jednom případě nepoužil násilí nebo jím nevyhrožoval,“ sdělila Zajícová s tím, že policisté jednání obou oznamovatelek budou nadále posuzovat a budou se jím zabývat, zda tímto smyšleným oznámením nenaplnily znaky trestného činu nebo přestupku.