Už bezprostředně po jednání zastupitelstva na konci listopadu minulého roku informoval Večerník o skladbě schváleného rozpočtu statutárního města Prostějova na rok 2022. Připomeňme, že rozpočet schválili zastupitelé s jedním z největších deficitů v historii ve výši více než 153 milionů korun. Večerník již rozebral, proč saldo ve výdajích a příjmech je tak vysoce záporné a zabývali jsme se také plánem stavebních investic na rok 2022. Je třeba však také připomenout, jakými finančními prostředky je vlastně rozpočet města naplňován.

Hlavní zdroj příjmů města představují příjmy daňové, které tvoří více jak tři čtvrtiny jeho celkových příjmů. „V návrhu rozpočtu příjmů ze sdílených daní a daně z nemovitých věcí bylo vycházeno ze současné ekonomické situace a platné legislativy. Poslední makroekonomická predikce České národní banky očekává meziroční růst HDP v roce 2022 ve výši 4,1 procenta, zatímco v roce 2021 to bylo 3,5 procenta. Dá se tedy předpokládat, že v roce 2022 se bude dařit městský rozpočet naplnit sdílenými daněmi mnohem lépe. Na základě zkušeností a z důvodu opatrnosti je ovšem výše sdílených daní a daně z nemovitých věcí navrhnuta do rozpočtu na rok 2022 v částce 665 milionů korun,“ vypočítal Radim Carda, vedoucí finančního odboru Magistrátu statutárního města Prostějova.

Zároveň ale dodal, že rozpočet města je naplňován i dalšími příjmy. „Jde hlavně o místní poplatky a ostatní odvody z vybraných činností a služeb. Například poplatek za provoz, shromažďování a odstraňování komunálního odpadu, poplatek ze psů, poplatek za užívání veřejného prostranství či výnosy z hazardních her.“

Právě co se týká výnosů z provozu hazardních her, není bez zajímavosti, že ještě před několika lety plynulo do městské poklady ročně až padesát milionů korun. „Daň z hazardu pro rok 2022 klesla na minimum, očekáváme příjem jen 3,2 milionu korun,“ přiznal šéf finančního odboru prostějovského magistrátu Radim Carda.  

 

05 dane