Lidová moudra jsou v české kotlině opravdu staletími prověřená. Starý pantáta hledající sukovici na mazané zvíře pochutnávající si na posledním kousku slaniny by ve staré chaloupce asi nevěřícně kroutil hlavou, o jakém že to psu se v současnosti neustále mluví. Holt není pes jako PES, plemeno toho s velkými písmeny rozhodně nepatří mezi dokonale vyšlechtěné.

Zajímavé je, jak vláda poté, co už několikrát při řešení pandemie narazila a předvedla nečekané veletoče, kupí stále s neuvěřitelnou zarputilostí chybu za chybou. A to vše necelý rok před volbami. Což je přesně období, v němž ještě voličova paměť dobře funguje. Kdyby bylo těsně po volbách a další byly za čtyři roky, neřeknu. Ale takhle to spíš vypadá, že premiér má kolem sebe místo poradců sabotéry.

Na druhou stranu je pravda, že komentáře (nejen) médií ve stylu „Kalamity Jane“ situaci už dopředu neuvěřitelně dramatizují. Pokud bychom dali na lodivody obchodu a z toho vyplývající články, museli bychom se připravovat na novou disciplínu uskakování s nákupními vozíky před auty na parkovišti před nákupními centry, doma bychom museli fasovat svačinu, abychom v hodinových frontách při čekání na možnost si vůbec nakoupit nepadli vysílením a také si zopakovat dovednost plížení s naditými taškami poté, co v devět večer vypadneme z obchoďáku rovnou do zákazu vycházení, aby nás nějaký snaživý policista na místě neodstřelil.

To je všechno samozřejmě nesmysl, ale zdravý selský rozum opravdu nebere, proč se při známkách lepšící se situace takto dramatizuje nakupování v novodobých „chrámech hojnosti“. Malé obchody, pokud mohu posoudit, takové problémy nemají, zákazníci způsobně čekají přede dveřmi, je-li obsluhován jeden před nimi, takže je naopak třeba je zvát dovnitř. Nad nekázní lidí bych tedy onu výše zmíněnou sukovici určitě nelámal.

Jediné, co může nadějný trend zvrátit, je roční období a z toho vyplývající snaha odpovědných dopřát prostému člověku po tom šíleném roce aspoň obvyklou vánoční hojnost. Populistická snaha vynahradit poddaným vládní koronavirové hrátky může být nebezpečnou cestou do pekel. Nákupní horečka, vánoční návštěvy a zimní sportování v přeplněných střediscích může být koktejlem, který dokáže situaci počátkem nového roku opět pěkně zavařit. Letošní silvestrovský přípitek tak bude spíše o tom, že jsme uplynulý rok nějak přežili, a o zdraví těla i ducha do toho příštího. Ne, lépe totiž asi ještě nějaký čas nebude.