Na infekčním oddělení prostějovské nemocnice je v současné době hospitalizováno 15 pacientů s nemocí covid-19. Je to nejvíce ve srovnání s podobnými zařízeními, které v Olomouckém kraji spravuje skupina AGEL. Celkově však lze říci, že letní vlna epidemie této nemoci aktuálně spíše slábne.

V sousedním Přerově zdravotníci evidují devět osob s covidem, jeden z nich je aktuálně ve vážném stavu. Další tři pacienti jsou hospitalizováni v Nemocnici Šternberk. Nemocnice v Jeseníku nemá aktuálně v péči žádného podobného pacienta. Vyplývá to z údajů, které na konci uplynulého týdne poskytl Večerníku Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti AGEL, jenž spravuje všechna uvedená zdravotnická zařízení.

Letní epidemie nemoci covid-19 zatím vyvrcholila v červenci, kdy například olomoucká fakultní nemocnice nařídila návštěvníkům nosit respirátory. V závěru měsíce však opět začala zpomalovat a v těchto dnech spíše slábne. Za pátek 12. srpna přibylo v zemi 2 194 nových případů koronaviru, což je o 212 méně než před týdnem. V mezitýdenním srovnání se snížil i počet hospitalizovaných s covidem, kterých je nyní po celé ČR 1 025. Počet pacientů ve vážném stavu se ale výrazně nemění, před víkendem jich bylo v nemocnicích 33.

A ještě jedna zajímavost. Ve středu 10. srpna, tedy skoro po dvou a půl letech od vypuknutí epidemie koronaviru, byla překročena hranice 4 milionů osob, která v Česku nemoc prodělala. U necelých tří set tisíc je podezření, že se covidem nakazili opakovaně. Tyto hodnoty potvrzují oficiální čísla ministerstva zdravotnictví ČR. Podle odborníků je však číslo daleko vyšší, protože ne všechny případy jsou skutečně zaznamenány.