Rada statutárního města Prostějov na svém úterním zasedání schválila podání žádosti o dotace ze zdrojů Olomouckého kraje. Celkově by mělo jít o zhruba půl milionu korun. Magistrát chce finančně podpořit dětské dopravní hřiště, hasičské jednotky a také cestovní ruch.

„Půjde od žádosti z programu na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů pro rok 2023, dále o dotaci z programu na podporu cestovního ruchu a zahraničních vztahů. A v neposlední řadě z programu na podporu výstavby, obnovy a vybavení dětských dopravních hřišť 2023,“ prozrazuje prostějovský primátor František Jura (ANO 2011) s tím, že žádosti jsou v celkové hodnotě 425 000 korun.

O jaké žádosti přesně jde? Polepšit by si tak mohli dobrovolní hasiči ze všech místních částí Prostějova. Za peníze by mohli pořídit nové vybavení. Celkové výdaje všech žádostí činí 380 000 Kč, z toho požadovaná výše dotace činí 225 000 Kč. U turistického ruchu půjde o podporu průvodcovských služeb. „Předmětem projektu je navýšení četnosti prohlídek a rozšíření prohlídkových okruhů během sezóny. Dotace je požadována ve výši sto procent celkových výdajů akce, to znamená pětatřicet tisíc korun,“ prozradil Jura. Zhruba čtvrt milionu korun – dohromady z městského a krajského rozpočtu – by mohlo jít na šlapací káry dopravního hřiště. Zde celkové předpokládané výdaje činí 236 000 Kč, z toho požadovaná dotace je ve výši 165 200 Kč.