Nižší fotbalové soutěže v České republice mají různá trápení: nízký počet rozhodčích, zmenšující se počet týmů a hráčů v nich. Ale také fakt, že řada týmů z předních příček postup do vyšší ligy často odmítá.

V posledních letech byla třeba v Olomouckém kraji vidět jen hrstka týmů, které se odhodlaly na postup kývnout, a ještě méně těch, které si jej daly vyloženě za cíl sezóny. Příklad? Šternberk, dále Olešnice, která ale ve druhé polovině sezóny ztratila dech. A taky Konice. Například Čechovice původně postup coby celosezónní cíl tak úplně neměly. A Kostelec s ním sice počítal, ale v horizontu roku či dvou.

Zakletá je však hlavně I.B třída. Slatinice, Pivín, Klenovice na Hané. To jsou jen některé týmy, které mohly jít výše, možnosti ale nevyužily. A při trendu, kdy týmy horko těžko shání posily (a když už někdo kvalitní tým má, snaží se ho za každou cenu udržet), bude podobných celků přibývat. Výsledek? Slabší týmy z vyšších soutěží se i tak dokáží udržet, silnější celky ze soutěží nižších zase budou pořád „na svém“. A některé může čekat v budoucnu stagnace. Výsledkem bude, že sportovní stránka i prostupnost soutěží budou dostávat na „frak“.

Potvrdí se tento trend z posledních let? Brzy se jarní část fotbalové soutěže posune do druhé poloviny. Brzy se přitom ukáže, jaký (ne)zájem o postup letos zavládne.