Vzpomínáte? V polovině loňského května došlo v Jednově k tragédii. V místní části Suchdola probíhaly práce související s pokládáním optického kabelu. Jeden z místních obyvatel se zde pokoušel domluvit s Dušanem H. řídícím nakladač, zda by mu neuklidil před jeho domem. Šedesátiletý muž ale odvětil, že nyní musí jet jinam.

Po krátkém rozhovoru senior skončil pod koly stroje. Po zjištění všech okolností byl Dušan H. minulé úterý 11. dubna před prostějovským soudem obžalován z usmrcení z nedbalosti. On sám si však vinu příliš nepřipouštěl, naopak se snažil naznačovat, že muže mohl zabít řidič projíždějící dodávky...

K nehodě došlo asi hodinu před polednem na silnici procházející Jednovem ve směru od Runářova. Pracovní stroj značky Bobcat nedaleko místní pošty srazil chodce, přejel jej, přičemž mu způsobil devastační zranění lebky, jemuž starší muž na místě podlehl. Nepochybné je, že oba muži spolu krátce před nehodou hovořili. „Pán na mě mával, ať zastavím. Když jsem tak učinil, požádal mě, abych mu uklidil před domem. Řekl jsem mu, že napřed musím jet jinam. Pak se mi ztratil z dohledu a já se rozjel,“ popsal Dušan H., který v tu chvíli seděl za volantem nakladače značky Bobcat.

„Může za to řidič dodávky“

V úterý 11. dubna čelil před prostějovským soudem obžalobě z usmrcení z nedbalosti. Podle policie totiž muže nejprve srazil levým předním a pak přejel levým zadním kolem. Navíc neměl potřebné oprávnění k řízení nakladače na veřejné komunikaci. „Hned, jak jsem ucítil, že jsem něco přejel, tak jsem zastavil,“ dodal Dušan H., čímž fakticky přiznal, že muže usmrtil. Nicméně přímo na místě se choval poněkud jinak. Po nárazu byl nepochybně v šoku, vyběhl z nakladače a křičel na řidiče projíždějící dodávky, kterému tvrdil, že to byl právě on, kdo muže zabil. Ten však celou událost popsal docela jinak. „Když jsem projížděl kolem nakladače, tak jsem zaregistroval, že u něj stojí muž. Jak mě uviděl, tak k němu přistoupil blíž, objel jsem ho a pokračoval dál. Najednou slyším křik. Zastavil jsem a uviděl, jak za mnou běží tady obžalovaný, že jsem někoho přejel. Ale to se stát nemohlo, ostatně muž v tu chvíli ležel na břiše pod nakladačem,“ popsal svědek.

Navzdory této výpovědi obžalovaný neustále naznačoval, že právě tento svědek projížděl obcí rychle a zároveň měl mít poškození na pravé straně svého vozu, které mohlo souviset s nárazem do chodce. Pro takové tvrzení však chyběly jakékoliv důkazy. Naopak přizvaný soudní znalec zcela potvrdil verzi obžaloby s tím, že muž nepochybně zemřel po přejetí nakladačem.

Recidivista bez papírů

Během hlavního líčení pak mimo jiné vyšlo najevo, že obžalovaný Dušan H. žijící v podnájmu v ulici Marie Pujmanové byl v minulosti již patnáctkrát trestaný, naposledy to však bylo v roce 2005. S řízením nakladače měl mít zkušenosti, nicméně opravdu neměl patřičné oprávnění, aby stroj mohl řídit na veřejných komunikacích. Pro práci na uzavřené stavbě pak měl být ovšem alespoň proškolen.

Rozsudek v celé věci dosud nepadl, hlavní líčení bylo odročeno kvůli nutnosti předvolání dalšího svědka.