Čeští tenisté znají svůj program v základní skupině finálového turnaje Davis Cupu, která se bude hrát od 12. do 17. září ve Valencii. Prvním soupeřem týmu bude ve středu 13. září domácí Španělsko. Češi se následně ve čtvrtek střetnou s Korejci a v sobotu se Srby. Ze čtyřčlenné skupiny postoupí do vyřazovací fáze dva nejlepší týmy.

Rozpis finále Davis Cupu je na světě. prvním soupeřem týmu kapitána Jaroslava Navrátila bude ve středu 13. září domácí Španělsko. Dále se ČR o den později střetne s Korejci a v sobotu 16. září se Srby. Ze čtyřčlenné skupiny postoupí do vyřazovací fáze dva nejlepší týmy.

„Soupeře známe, pořadí zápasů není až tak důležité. Uvidíme, v jakých sestavách týmy nastoupí. Pochopitelně se budeme snažit favority zaskočit a postoupit do vyřazovací fáze. Určitě bych si přál, abychom před posledním zápasem byli ve hře o play-off,“ naznačil ambice českého týmu kapitán Jaroslav Navrátil který působí v TK Agrofet jako šéftrenér prostějovského klubu.

Jedničkou českého týmu je hráč Prostějova Jiří Lehečka, jemuž sekunduje Tomáš Macháč i další vyslanci z Hané jako Kolář, Kopřiva, Pavlásek či Svrčina. Nejmladší nadějí je Jakub Menšík.

Za domácí může nastoupit současná světová dvojka Carlos Alcaraz, Pablo Carreňo Busta s Robertem Bautistou Agutem, vyloučený není ani start Rafaela Nadala. Srby může zase posílit Novak Djokovič. Papírově přijatelným soupeřem je Jižní Korea, jejíž nejlepší hráč Soon-woo Kwon se v žebříčku ATP pohybuje na hranici první světové stovky.

Nad účastí největších hvězd ale visí otazník, jelikož v neděli 10. září vrcholí v americkém New Yorku na venkovních betonových kurtech grandslamové US Open. Pokud by se Alcaraz nebo Djokovič (případně oba) probojovali do závěrečných fází turnaje, patrně by se z halového Davis Cupu kvůli únavě omluvili. „Do turnaje se toho stane hodně. Čtyři měsíce jsou dlouhá doba. Osobně si přeji, aby naši kluci byli zdraví a měli dobrou formu. Od toho se bude vše odvíjet,“ poznamenal Navrátil.

Kromě Valencie hostí základní skupiny také Manchester, Boloňa a dosud neurčené město v Chorvatsku. Z každé čtyřčlenné skupiny se do vyřazovací fáze probojují dva nejlepší týmy. Osmička postupujících poté bude hrát v termínu 21. – 26. listopadu ve španělské Málaze.

 

ROZPIS ZÁPASŮ SKUPINY C VE VALENCII:

úterý 12. září:        Srbsko – Jižní Korea

středa 13. září:      Španělsko – ČR

čtvrtek 14. září: ČR – Jižní Korea

pátek 15. září:       Španělsko – Srbsko

sobota 16. září:    Srbsko – ČR

neděle 17. září:     Španělsko – Jižní Korea