Nejednalo se ovšem o invazi nepřátel ze žádné světové strany, ale o návštěvu výsadkových veteránů z místní posádky a posádek spřátelených, kteří měli v nedalekých Hamrech třídenní soustředění, jehož stěžejním momentem bylo odhalení pamětní desky z roku 2003 zesnulému Pavlu Maurerovi, členovi 601. skss.

 

Dále bylo na programu sportovní klání 1. ročníku Memoriálu ppor. I.M. Pavla Mauera pro žáky sedmých a osmých tříd prostějovských základních škol a soutěž dvaceti tříčlenných družstev z klubů výsadkových veteránů z České i Slovenské republiky v branných disciplínách: střelba z pistole, ze vzduchovky, z luku a hodu granátem na cíl. Veteráni z Prostějova, Brna, Holešova, Olomouce, Zlína, Chrudimi, Plzně, Liberce, Písku, Jindřichova Hradce, Banské Bystrice, Prešova, Zlatých Moravců a z Bratislavy prokázali, že přes vysoký věkový průměr jsou stále fyzicky velmi zdatní.

Prohlídky města a radnice byly tedy jakýmsi bonusem navíc. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin, z nichž vždy jedna šla na radnici a druhá procházkou po pamětihodnostech města. Radnicí provázali účastníky zaměstnanci magistrátu a exkurze po městě v rolích průvodců zkušení pedagogové Alena Dvořáková a Martin Mokroš. Během hodinové procházky se výprava zastavila v zámku, prošla okolo hradeb k Národnímu domu, zastavila se u památníku Jiřího Wolkera, nahlédla do torza prostějovských židovských uliček, zastavila se u muzea a poslední zastávky byly u lavičky se sedící sochou J. Wolkera a u sochy T. G. Masaryka. Procházka pak skončila společným focením u radnice s humornou dohrou, když jeden z průvodců předvedl veteránům svou malou dceru a vyzkoušel jí červený baret, symbol výsadkového vojska.