Letošní houbařská sezóna by mohla být opravdu vydařená, lesy zřejmě budou štědré. Přirovnání „roste jako houby po dešti“ není pro nikoho novinkou. Všeobecně tedy platí, že houby rostou několik dní po vydatnějších deštích ideálně v bezvětří a za vyrovnaných teplot od 6 °C do 24 °C.

Pokud je vaše houbové bohatství větší než jen na jednu porci smaženice, budete potřebovat houby nějakým způsobem skladovat. Jak? Existuje několik způsobů, jak dosáhnout toho, že si budete moci vychutnat houby po celý rok. V každém případě nejprve houby důkladně očistěte. Mezi nejčastější způsoby konzervování hub patří tedy sušení, mražení, nakládání a zavařování.

Nesušte na novinách

Houby určitě nesušte na novinách, mohou totiž do sebe nasáknout tiskařskou čerň. Ideální je použít síto, na které naskládejte houby nakrájené na tenké plátky. Poté je nechte sušit na suchém a dobře vzdušném místě po dobu alespoň tří dnů. Usušené houby by měly šustit obdobně jako suché listí a měly by být lámavé. Následně jimi naplňte sklenice a překryjte plátnem či víkem. Před použitím v kuchyni houby namočte do vody, zkrátíte tak dobu jejich přípravy. Houby lze rovněž sušit i v troubě na pečicím papíře při teplotě 50°C s pootevřenými dvířky.

Nakládané houby

Pokud houby nakládáte, potřebujete nejprve nálev, který se nejčastěji skládá z vody, octa, cukru, nového koření a bobkových listů. Variant může být samozřejmě více. Nálev přiveďte k varu a poté odstavte. Houby před naplněním do sklenic povařte ve vroucí vodě, poté opláchněte. Houby ve sklenici zalijte nálevem a uzavřete víkem.

Houby milují polévky i omáčky

Kromě klasické smaženice a smažených hub v trojobalu, které dobře znáte, mají houby v kuchyni opravdu široké využití. Houby se kamarádí i s polévkami a omáčkami. Důkazem je bezesporu krémová houbová polévka, tradiční kulajda nebo typická slovenská kapustnica. Dušené maso tvoří s houbami také lahodnou kombinaci. Houby se totiž výborně hodí například i do guláše. A co teprve, když připravíte hovězí guláš s houbami na pivě? Dušení s houbami je tedy opravdu radost. Pokud zrovna neholdujete masu, můžete si připravit houbovou omáčku bez masa. Jako přílohu podávejte knedlíky či noky.

 

Speciální přílohu VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ a ZAHRADA můžete i nadále zakouoit v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ve Vrahovické ulici