Dne 12. listopadu 2023 uplynulo šedesát let od úmrtí kosteleckého rodáka a zakladatele Dětské hanácké dechovky z Kostelce na Hané pana Jana Kouřila. Dětský soubor vznikl na podzim roku 1958 a měl krátce po svém založení hned čtyřicet členů. Následovaly hodiny trpělivé výuky hry na hudební nástroje a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Jedno z prvních vystoupení souboru bylo účinkování při divadelním festivalu v Kostelci v dubnu roku 1960.

 

„Tehdy jsme ještě vystupovali v civilním oblečení, ale potom už jsme řešili i kroje a další vystoupení už následně probíhala v tradičních hanáckých krojích, které nám šily místní švadleny, případně nám pomáhali rodiče a prarodiče. Dnes už takto nažehlit kostým jen tak někdo neumí,“ vzpomínala na začátky v krojích dcera Jitka Píchalová.

Soubor začal brzy sklízet také první úspěchy, účinkoval při různých akcích v mnoha městech Čech a Moravy. V muzikantských výkonech se neustále zdokonaloval a vozil cenné trofeje z mnoha soutěží. „Byli jsme na prvním místě v soutěži dětských dechovek, která se konala v Brně a ve Strážnici. I když náš soubor patřil věkově i existenčně k těm nejmladším dětským dechovkám, tak byl v roce 1963 vybrán komisí v celorepublikové soutěži a nominován na prestižní účinkování při setkání pionýrů a mládeže s tehdejším prezidentem Antonínem Novotným. Setkání se konalo na přelomu června a července v Hluboké nad Vltavou a zúčastnilo se ho na 1200 pionýrů z Československa. Kulturní program postavil na dětských pěveckých, tanečních a divadelních souborech a naší dechovce herec Miloš Nesvadba,“ pokračovala Jitka Píchalová.

V průběhu léta se dechovce nadmíru dařilo, zúčastnila se během prázdnin i nahrávání v Československém rozhlase v Brně. Po prázdninách se však přihodila nemilá událost, kdy zakladatel dětské dechovky Jan Kouřil onemocněl a o necelé dva měsíce později 12. listopadu podlehl infarktu. „V dnešní době by ho z toho lékaři nejspíše dostali, ale s tehdejším vybavením to nebylo možné,“ konstatovala dcera.

Po úmrtí zakladatele ale dětská dechovka i nadále pokračovala v činnosti a během dalších let vystřídala několik muzikantů z řad dospělé dechovky, kde nejdéle vydržel pan František Riedl. Dechovka nakonec ukončila svou činnost po deseti letech v roce 1968, kdy mnozí členové odcházeli plnit povinnou základní vojenskou službu a další studovali mimo Kostelec. Některé z jedinců ale hudba provázela jako koníček, jiní se jí věnovali profesně celý život. „Bylo to krásné období, prožili jsme toho spoustu, máme řadu vzpomínek, které si velmi rádi pravidelně připomínáme při našich setkáních,“ dodala závěrem Jitka Píchalová, která na svého tatínka vzpomínala společně se svým bratrem Vladimírem.