Hledáte brigádu na léto a lákalo by vás provázení návštěvníků po památkách? Přemýšlíte, co všechno taková práce obnáší a kde ji hledat? Máme pro vás užitečné tipy o tom, jak se stát průvodcem na některém ze zámků.

Už nyní je nejvyšší čas začít se shánět po nějaké brigádě na léto. Těsně před prázdninami je totiž většina žádaných míst pryč a vybírat lze pouze mezi tím, co zbylo. V případě průvodců probíhají výběrová řízení již nyní, tedy na začátku jara.

Stát se průvodcem na hradech a zámcích je lákavé. Naučíte se trochu historie, již přednesete návštěvníkům, prožijete léto na zámku a budete se procházet v jeho komnatách. Takový sen má mnoho mladých lidí. Ale cesta od snu k realitě nemusí být ani moc dlouhá a složitá, jak by se mohlo zdát.

Najděte si ten pravý!

Nejdůležitější je najít ve svém okolí zámek, kde byste chtěli provázet. Je totiž rozdíl, budete-li každý den dojíždět do práce na kole, autobusem nebo se budete muset na léto do objektu přestěhovat. Na to je také důležité se zeptat.

Někdo si hledá práci v místě bydliště a jiný je rád, že se na celé léto odstěhuje a pozná zase jiný kousek republiky. Ač se to zdá jako nepodstatná věc a hodně lidí tvrdí, že jsou všechny zámky stejné a všude to vypadá stejně, tak je to velký omyl! Každá památka má dnes svoji webovou stránku, je tak dobré se podívat na její historii a trasu. Uděláte si obrázek o prostředí a vyhnete se zklamání.

Jaké jsou požadavky?

I když se průvodcem na hradech a zámcích může stát v podstatě kdokoli, mnoho lidí děsí kvanta textů, které se musí naučit. Většinou není podmínkou, abyste byli studentem či studentkou historie nebo jiných humanitních předmětů. Průvodcovský text se naučí každý, není ho mnoho, po pár odchozených prohlídkách si ho „zažijete“. Není důležité říkat jej slovo od slova, spíše ho převyprávět návštěvníkům, aby je zaujal. Důležitější je všeobecný přehled, protože otázky návštěvníků neznají hranice!

Důležitý je dobrý mluvený projev. Mluvit jasně, zřetelně, plynule, a aby vám bylo rozumět, je věc nejdůležitější. Můžete vědět spoustu informací, ale pokud je neumíte návštěvníkovi předat, tak se pravděpodobně úspěchu u nich nedočkáte, a zřejmě ani neprojdete výběrovým řízením. Přezkoušení z mluveného projevu se odehrává na všech objektech. Stejně tak přezkoušení z textu, případně z cizího jazyka.

Práce i zábava

Díky provádění na zámku si nejen vyděláte, navíc taková brigáda může přinést spoustu zábavy. Určitě za pár let budete vzpomínat na tu „svoji“ památku, zvídavé dotazy návštěvníků, vtipné historky a společně strávené chvíle s ostatními průvodci. Také máte možnost podívat se tam, kam se běžný návštěvník nedostane, dozvědět se spoustu nových informací, seznámit se s novými lidmi, utvořit si s nimi přátelství a prožít nezapomenutelné léto.

 

Tématická strana PROSTĚJOVSKO & Hrady a zámky najdete v tištěném vydání ze dne 25. března