Hodně těžké soupeře vyfasovali čeští tenisté pro skupinu finálového turnaje letošního ročníku Davis Cupu. Ve Valencii se utkají s domácím Španělskem, loňskými finalisty z Austrálie a Francií. Hrát se bude od 10. do 15. září, z každé ze čtyř skupin postoupí do čtvrtfinále v Málaze dva nejlepší týmy. Zbylé tři skupiny uspořádají Boloňa, Manchester a Ču-chaj.

 

„Ve Valencii to určitě umíme, ale musím říct, že ta skupina je silná. Všichni soupeři jsou velice kvalitní ve dvouhrách i ve čtyřhrách. Myslím, že nás čeká těžký oříšek. Pojedeme tam s tím, že zkušenosti máme a že nemáme co ztratit,“ komentoval los kapitán národního výběru Jaroslav Navrátil.

Australané se mohou spoléhat na světovou desítku Alexe de Minaura a řadu dalších kvalitních a zkušených hráčů. Protinožci postoupili loni až do finále Davis Cupu, přičemž v napínavém čtvrtfinále udolali Českou republiku poměrem 2:1 na zápasy.

Tradičně silní Francouzi mají v elitní stovce žebříčku 10 tenistů, nejlépe z nich je na tom aktuální světová patnáctka Ugo Humbert. A konečně domácí Španělé budou doufat, že je bezprostředně po US Open na rozdíl od loňského ročníku posílí dvojnásobný grandslamový šampion Carlos Alcaraz.

„Australany známe nejlíp, loni nám chybělo pár míčů, abychom je porazili. Francie má také velice kvalitní a zkušený kádr. A Španělé budou na domácí půdě také velice silní. Myslím, že nás bude oproti loňsku čekat Alcaraz. Rozdíly v Davis Cupu jsou opravdu malé, to jsme zjistili v minulém roce. Určitě se budeme moc těšit. Aspoň nám vyšla Valencie a nemusíme letět do Číny,“ zmínil kapitán Navrátil.

Loňskou základní skupinu ve Valencii i play-off v Málaze absolvovali Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Adam Pavlásek. V letošní i loňské kvalifikaci byl členem týmu ještě Vít Kopřiva.

„Kluci se zatím posunují žebříčkem a hrají dobře. Doufám, že budou hrát dobře až do 10. září a že pojedeme v kompletní sestavě. Tým se hodně posunul, kluci nabyli obrovské zkušenosti. Rozhodně se nepojedeme zúčastnit, ale budeme bojovat o to, abychom se opět dostali mezi osm nejlepších týmů na světě. Hovoří za nás výsledky z loňského i letošního roku,“ dodal Navrátil.