Nemožnost dělat aktivity, pořádat akce, setkávat se. Podobně jako jiné obory dostala tvrdý zásah také mateřská centra. Z důvodů vládních protikoronavirových nařízení byla nucena uzavřít. Nicméně bez aktivity nezůstala. On-line programy a akce se rozjely naplno.

„Děláme aktivity venku. Dělali jsme velikonoční cestu v parku, Ahoj jaro. Minulý týden něco k dopravě a počítáme, že snad při pěkném počasí budeme moct dělat od května akce v parku,“ prozradila Jitka Zapletalová z mateřského centra Cipísek. Aktivity přes internet pak provádějí třeba v mateřském centru Lodička.

Jak ale podobné organizace přečkávají finančně? Těžce. „Máme možnost žádat na mzdy z programu. O to jsme si žádat mohli. Uvidíme, peníze od lidí zatím nemáme, ale něco od státu ano. Pokud by se mohlo v létě a na podzim normálně fungovat, tak to letos zvládneme,“ oznamuje Zapletalová.

V případě některých jiných zařízení je to ovšem s podporou od státu horší. „Pracuji jako OSVČ, mám tedy nárok na kompenzační bonus. To je jediná podpora, kterou jsme od státu dostali,“ uvádí Jana Valentová z rodinného centra Lodička.

Stát ovšem od 12. dubna oznámil rozvolnění. A to včetně škol. Jak se ale ukazuje, tato zpráva k nadšení v mateřských či rodinných centrech nevedla. „Když se něco rozvolní, bude to určitě dobře. Nemyslíme si, že to bude o tom, že by k nám mohly chodit nově maminky. Pro nás platí pravidla, že se lidi pořád nesmí scházet,“ smutní Jitka Zapletalová. „Jsme zájmová aktivita a počítám, že budeme rozvolnění až v poslední řadě,“ přidává Jana Valentová.