Utkáními s nováčkem soutěže byl orámován aktuální soutěžní ročník Fortuna:Národní ligy pro prostějovské fotbalisty. Zatímco úvodní zápas měl oboustranně atmosféru plnou očekávání, v tom závěrečném už oběma aktérům o nic nepůjde. Svěřenci trenéra Pavla Šustra mají jistou třetí příčku, zatímco nováček sestupuje zpět do třetí ligy. Stalo by se tak i bez ohledu na sportovní výsledky, jenže umístění na předposlední příčce dřívější nucené rozhodnutí klubu podtrhlo.

Blanenský fotbal se v posledním desetiletí pohyboval většinou na divizní úrovni. Cílevědomá práce spojená s působením podnikatele Oldřicha Merty však klub navedla na vzestupnou křivku. Třetí Moravskoslezskou ligu klub okusil v sezóně 2016/2017 a opět v té minulé, která nebyla kvůli jarní pandemii covidu dokončena. Blansko si v ní vedlo nadmíru suverénně a z první příčky si vybojovalo právo postupu do profesionální soutěže. Loni na jaře za tím účelem angažovalo bývalého trenéra Prostějova Oldřicha Machalu a klub přivedl na soupisu některá zvučná jména typu Harise Harby.

Blansko vstupovalo do druholigových klání se zdravým sebevědomím, které podpořil i úvodní duel právě na prostějovské půdě, kde byli Machalovi svěřenci jen krůček od vítězství. Ještě po třetině soutěže se jihomoravský klub držel na solidní desáté příčce, jenže pak se přestalo dařit a Blanenští přezimovali na posledním nesestupovém dvanáctém místě. Nejcennější na podzim byla bezpochyby výhra nad pražskou Duklou, série čtyř porážek v závěru podzimu pak vedla k výměně trenéra. Martin Pulpit se uvedl sérií pěti zápasů bez porážky, kdy to se záchranou soutěže vypadalo nadějně, jenže pak se opět začalo prohrávat, a navíc vedení oznámilo už koncem dubna, že na příští ročník druhé ligy nemají potřebné finance.

V zimě došlo k poměrně zásadní proměně kabiny, tým dohromady opustilo devět hráčů. V kádru figurují některá známá jména jako brankář Pavel Halouska nebo útočník Tomáš Machálek, kteří oblékali dres eskáčka, dále záložníci Bartolomeu či Vasiljev. Halouska si ve dvaadvaceti odchytaných utkáních připsal pětkrát čisté konto, nejlepším střelcem týmu je s půltuctem zásahů Filip Žák. Osmadvacet vstřelených branek není vzhledem k postavení v tabulce až tak málo, třeba páté Ústí nad Labem jich vsítilo jen třiadvacet.

Jakousi odevzdanost osudu zrcadlilo poslední sobotní utkání Blanska v Třinci. Úvodní branku si totiž vsítil sám kapitán Buchta, vítězství Slezanů pojistil Stáňa, kterého rovněž známe z prostějovského pažitu. Nedělní soupeř eskáčka nastoupil v sestavě Chmiel – Sukup, Černín, Helebrand, Klusák – R. Buchta (46. Mach), Feik (72. Alexa), Lhotecký (64. Sedlo), Vasiljev (46. Kepl), Bartolomeu (64. Ilko) – Žák.

Zápasy 26. kola F:NL se hrají opět v jednotném čase, kterým je tentokrát neděle 30. května v 15.00 hodin.