Platanová alej v Rejskově ulici slavila za rok 2019 úspěchy jak na celostátní úrovni, tak i v té krajské, kde dokonce dominovala. Bohužel jerlín japonský rostoucí už 120 let vedle kostela na Petrském náměstí v Prostějově do finále soutěže Strom roku 2020 nepostoupil.


Odborná porota totiž vybrala do finálové části soutěže tucet jiných kandidátů. „Město Prostějov nominovalo jerlín japonský. Více než 120 let starý strom, který svou rozhlehlou korunou krášlí Petrské náměstí, je jediným chráněným jerlínem v Olomouckém kraji. Dotváří klidné prostředí sakrálních staveb, tedy kostela svatého Petra a Pavla a blízké zvonice, a to v kontrastu s rušnou křižovatkou. Jerlín japonský, jehož obvod kmene činí 300 centimetrů, byl za památný prohlášen 15. června 2001,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová, v jejíž gesci je životní prostředí v Prostějově.
Strom roste v místech, kde se kdysi daleko od centra města rozkládal křesťanský hřbitov. Jerlín pamatuje vznik Československa, rozvoj města, nové ulice a cesty, které kolem něj vznikaly. Pamatuje také válečnou vřavu i obsazení města vojsky Varšavské smlouvy, události listopadu 89 a porevoluční vývoj. „Bohužel do závěrečného hlasování finálové dvanáctky se náš jerlín nedostal. Ale určitě budoucí ročníky celonárodní soutěže Strom roku nevzdáváme a budeme hledat další kandidáty. Zajímavých stromů máme ve městě ještě dost,“ ujistila Večerník Milada Sokolová.