Krátká, navíc nepovedená. Tak by se dala shrnout letošní koupací sezóna na mnoha přírodních koupalištích. Důvod? Často studené a nezvykle deštivé počasí. A v případě plumlovské přehrady také sinice. Právě největší vodní nádrži, respektive její vodě, dali pracovníci hygieny na závěr letních prázdnin čtyřku. A nejspíš tak ukončili ne moc vydařenou sezónu 2021.

Konec srpna a začátek září? Podle meteorologů deštivé, chmurné počasí. Což znamená mnoho věcí. A jednou z nich je, že koupaliště nejspíše osiří. Třeba ta přírodní. Platí to zejména o plumlovské sezóně, která právě takto završí nepříliš povedený ročník. Nejenže větší část léta propršela a srpen byl navíc místy opravdu chladný, ale v nádrži navíc chyběla voda a od půlky druhého prázdninového měsíce se přihlásily o slovo sinice. Přede čtrnácti dny dokonce hygienici koupání v plumlovské přehradě zakázali. Od minulého týdne dostala voda o něco mírnější známku v podobě čtyřky, záchrana koupací sezóny se ale nekoná. „Tak čtyřka nebo pětka, v tom už moc velký rozdíl nevidím. Hygienici sice koupání povolili, nicméně kdo se chtěl koupat, stejně přišel, i když platila pětka…,“ konstatuje provozovatel pláže U Vrbiček Radek Kocourek.

 

Sezóně však podle něj nepomohla zejména nižší hladina vody v přehradě. Povodí Moravy ji kvůli rekonstrukci drželo níže, než je obvyklé. Slibovalo ale, že rekreační sezónu to nijak neovlivní. „Je jasné, že nízký stav vody ničemu nepřidal. Dokonce jsem musel i sekat zarostlé dno přehrady. Místo oblázků a písku se do vody navíc vstupovalo bahnem. Horší sezóna byla znát i na tržbách,“ vyjádřil se Kocourek.

Povodí Moravy na druhou stranu v polovině srpna oznámilo, že vody v přehradě přibylo. „Od konce července se v oblasti vodní nádrže Plumlov vyskytovaly výraznější srážkové úhrny, které v maximech dosáhly až 37 mm/24 hod. Průměrný přítok do nádrže se díky tomu zvedl téměř čtyřnásobně – z červnových 140 l/s až na 500 l/s v uplynulých třech týdnech. Vyšší přítok tak pomohl doplnit chybějící vodu v nádrži, což znamená zlepšení podmínek pro plnění účelů nádrže a také pro ryby a vodní živočichy,“ uvedla mluvčí přehrady Jana Kučerová.

Zatímco na přehradě tak bylo místy mrtvo, situace o kus dál na břehu Podhradského rybníka byla podstatně jiná. Jindy řídce zaplněná pláž byla často plná. „Je pravda, že na úkor plumlovské přehrady a jejích pláží, jsme zde měli více lidí. Voda navíc byla dosud dobrá. Až teď se začíná projevovat množství naplavenin na kvalitě,“ konstatoval provozní autokempu Žralok Petr Piňos. „Byly i vyšší tržby. Lidé zjišťovali, že situace na přehradě není nic moc. A tak zajeli k nám. Když bylo hezké počasí, bylo natřískáno u kiosku i na Podhraďáku,“ usmál se spokojeně.

Provozovatelé rekreačních míst na březích plumlovské přehrady tak už nyní raději vzhlíží k příštímu létu. A doufají, že jak stav vody, tak počasí k nim budou tentokrát milosrdnější. „Přitom v posledních letech už to vypadalo, že se lidi k přehradě ve větším počtu vrací. Někteří už pomalu vzpomínali na osmdesátky či devadesátky minulého století,“ pokrčil smutně rameny Radek Kocourek.