Nedobrá, až špatná. Taková je nyní situace v Olomouckém kraji ohledně epidemie koronaviru. V této spojitosti krajský úřad uspořádal v pátek před polednem tiskovou konferenci za přítomnosti hejtmana Josefa Suchánka, ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Pešákové, šéfa krajských policistů Tomáše Lansfelda a také ředitele hranické nemocnice Eduarda Sohlicha. Všichni se shodli na tom, že situace není dobrá, ale ani ne zoufalá.

„Olomoucký kraj drží poněkud neslavný primát v počtu pozitivně identifikovaných lidí. Nicméně není to o Olomouckém kraji, je to o celé České republice. Ten ‚černý Petr‘ se může za chvíli převalovat někam jinam. Není to jen o tom, co budeme dělat v zde, ale co je potřeba udělat v celé zemi,“ konstatoval úvodem Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

První muž úřadu vyzval všechny ke zodpovědnému chování a k očkování. „Snažíme se zapojit více prostředků a přesvědčovat nepřesvědčené. Samozřejmě nemáme téměř žádnou šanci přesvědčit ty, kteří jsou proti očkování. To je marný boj. A úplně nejhorší jsou lidé, kteří jsou proti očkování, ale ještě proti němu agitují,“ uvedl a zdůraznil, že očkování je nejlepší cesta, jak s koronavirem bojovat.

Což ostatně potvrdil i Eduard Sohlich. „Je třeba zdůraznit nutnost očkování. Jako starý lékař říkám, že je to jediná cesta, jak z této bryndy vyváznout bez nějaké zásadní ztráty kytičky,“ poznamenal ředitel nemocnice v Hranicích na Moravě. Snažil se rovněž vyvrátit některé mýty o očkování. „Očkování není absolutní ochrana, ale je to minimalizace rizika. To je potřeba si uvědomit! Cítíme v nemocnicích, že oproti předchozím vlnám klesá počet těžkých pacientů a potřeba intenzivní péče. I očkovaní se dostanou do nemocnice, ale děje se tak v souvislosti se zhoršením jejich základního onemocnění,“ analyzoval průběh zdravotních problémů Sohlich.

Nejvíce se ale řešila současná situace. A ta po většině stránek v kraji není dobrá. „Už několikátý týden narůstá nekontrolované komunitní šíření. Tento týden dokonce evidujeme nejvyšší počet nově evidovaných osob v Olomouckém kraji od začátku epidemie,“ informovala Lenka Pešáková, ředitelka KHS Olomouckého kraje. Zároveň řekla, jak by lidé hygienikům mohli usnadnit práci. „Žádám ty, kteří jsou pozitivní, nebo kontakty, které dostanou možnost vyplnění sebetrasovacích formulářů, aby toho využili. Práce se velmi zrychlí a celý proces je rychlejší, člověk se v tomhle směru obslouží sám. Není reálné čtyřiadvacet hodin denně zajistit tuto práci. Děláme to více než jednadvacetz měsíců, je to velice psychicky náročné a vyčerpávající. Zvláště v posledních měsících, kdy reakce ze druhé strany sluchátka není vždy úplně pozitivní,“ povzdechla si.

Čísla mohou nyní kulminovat. Proto přítomní vyzvali všechny ke zodpovědnému chování. „Apelujeme na osobní zodpovědnost každého z nás. Nezařídí vše stát, kraj, obec, policie nebo hygiena. Musí podstatnou věc zařídit každý jeden z nás. Chovat se zodpovědně, uvažovat o očkování, a když ne, tak abychom v kontaktu s ostatními nosili respirátory, nevystavovali jiné nákaze,“ požádal hejtman Josef Suchánek obyvatele kraje.

 

Koronavirus v polovině listopadu – Olomoucký kraj

* Přes 8 000 pozitivních lidí týdně – nejvyšší počet od začátku pandemie

* Téměř 6 500 dětí v karanténě

* Minulý týden 300 zavřených školních tříd

* Reprodukční číslo 1,2 až 1,4 – koncem minulého týdne 1,17

* Daří se vyřešit trasování u třetiny pozitivních

* Za poslední tři týdny se 5x zvýšila zatíženost nemocnic

* V pátek zbývalo 9 volných lůžek intenzivní péče

* K pátku bylo v kraji 343 pozitivních pacientů hospitalizováno

* Nemocnice zaznamenaly 30procentní omezení plánované péče

* 125 policistů a občanských policistů z kraje bylo nakaženo nebo v karanténě

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 22. listopadu