Podle papírových předpokladů skončilo vystoupení českých tenistů ve finálovém turnaji Davis Cupu. Ve skupině C prohráli 1:2 s Francií i Velkou Británií a do vyřazovací části nepostoupili. Mladá sestava ale naznačila, že se s ní v příštích ročnících bude muset počítat. „Tým je mladý a má svoji budoucnost. V tomto ročníku tenisté získali neskutečné zkušenosti a ty jim už za rok můžou pomoci,“ prohlásil kapitán národního výběru Jaroslav Navrátil, jehož svěřence čeká v březnu příštího roku kvalifikace o postup na příští finálový turnaj.

Dvě třísetové bitvy s Francií

Do úvodního singlu nastoupil Macháč proti velezkušenému Gasquetovi. Sice jako první ztratil svůj servis, přesto dotáhl sadu do zkrácené hry a v ní byl lepším hráčem. V následující sadě už dominoval, když se soustředil na soupeřův slabší forhend a vyhrál své první utkání v soutěži.

„Takové okamžiky si budu pamatovat. Jsem hrozně rád, že zrovna můj první zápas v Davis Cupu mohl být proti Gasquetovi. Je to jeden z hráčů, kterého obdivuji a respektuji,“ přiblížil své pocity vítěz.

V souboji jedniček Veselý proti Mannarinovi vydřel první set v tie-breaku, pak se mu ale přestalo dařit na servisu. Dopustil se osmi dvojchyb, často v klíčových okamžicích, francouzskému soupeři dovolil srovnat krok.

„V důležitých momentech zahrál údery skvěle. Já jsem bohužel nenašel cestu, jak ho přehrát a získat převahu. Mrzí mě to, po výhře Tomáše jsme všichni cítili šanci a zodpovědnost jsem přijal. Bohužel to nedopadlo,“ litoval Veselý.

Hvězdní debloví specialisté Herbert, Mahut pak udolali Lehečku a Macháče po více než dvou hodinách boje. Češi měli po parádním prvním setu hned dva brejkboly v úvodním gemu druhé sady, své šance na returnu ale nevyužili. Naopak sami ztratili servis jednou ve druhém i ve třetím dějství.

„Byla to pro nás určitě dobrá zkušenost, byl to velice vyrovnaný debl. Věděli jsme, že soupeři mají svoje kvality a že je někdy v zápase projeví. Bohužel pro nás se to projevilo v koncovce druhého setu a v celém třetím setu,“ uznal Lehečka.

Také s Brity rozhodoval debl

O první bod si to rozdal Macháč s Evansem a v prvním setu ukázal, že si na turnaj přivezl parádní formu. Svého soupeře jasně přehrával a zvládl i druhou sadu, přestože se Evans zlepšil a za stavu 5:4 měl při svém servisu možnost vyrovnat.

„Užil jsem si každou sekundu na kurtu, proti tak dobrému hráči bylo skvělé hrát. Soupeř se v průběhu utkání hodně zlepšil, naštěstí se mi podařilo druhou sadu otočit. Jít do třetího setu by bylo hodně složité,“ řekl Macháč.

Senzaci mohl dokonat Lehečka, jehož protivníkem byl Norrie. Světová dvanáctka snadno získala vedení, prostějovský tenista však dokázal srovnat krok. V rozhodujícím dějství už se mu tolik nedařilo a získal jedinou hru. „Mohl jsem zahrát ještě o něco lépe. V prvním setu jsem byl svázaný, pak se to zlepšilo, ale ve třetí sadě nevyšel začátek a to rozhodlo. Soupeř ukázal, že je zkušenější a má za sebou skvělou sezonu. Vyhrál zaslouženě,“ uznal Lehečka.

V rozhodujícím deblu nestačil pár Macháč, Veselý na dvojici Salisbury, Skupski. Drželi se do stavu 4:3, pak ale ztratili tři hry v řadě a první sadu. Do potřebného rytmu se nedostali ani v dalším pokračování zápasu, soupeř na kurtu dominoval a došel si pro rozhodující bod.

„Britové zahráli ve čtyřhře neuvěřitelně, speciálně Salisbury skoro nepokazil míč. Ve čtyřhrách jsme byli bohužel v obou zápasech slabší. Obecně tenhle týden můžeme hodnotit všichni velice pozitivně a může nás to motivovat do dalších let,“ komentoval čtyřhru i celkové vystoupení týmu Veselý. (lv)

 

DAVIS CUP – finálový turnaj; skupina C - Innsbruck

Česko – Francie 1:2

Macháč – Gasquet 7:6, 6:2,

Veselý – Mannarino 7:6, 4:6, 2:6,

Lehečka, Macháč – Herbert, Mahut 6:3, 4:6, 3:6.

Česko – Velká Británie 1:2

Macháč – Evans 6:2, 7:5

Lehečka – Norrie 1:6, 6:2, 1:6

Macháč, Veselý – Salisbury, N. Skupski 4:6, 2:6

V rozhodujícím deblu pár Macháč, Veselý na dvojici Salisbury, Skupski.