Je tomu již více jak deset let, co Václav Obr objevil v Napajedlech největší smuteční kočár na světě vyrobený plzeňskou firmou Brožík a syn. Další dva roky trvala jeho kompletní obnova, na níž se podíleli řemeslníci ze všech koutů republiky. Velkolepý skvost byl odhalen v rámci slavnostního otevření depozitáře muzea 28. září 2012. Od té doby Čechy pod Kosířem neopustil. Nyní se však jedná o tom, že by se to po letech mohlo změnit.

Majitel Muzea kočárů dostal nabídku od tvůrců dvoudílných historických velkofilmů zachycující nejdůležitější okamžiky ze života Marie Terezie. „Oslovili mě, zda by kočár nemohl být využit pro natáčení posledního dílu ze série o této významné panovnici, konkrétně pak jejího pohřbu. Upřímně řečeno, zatím si to nedovedu úplně představit. Kočár je sice funkční, nicméně neexistuje nákladní automobil, který by byl schopný takový kolos převézt na místo natáčení. Návěs na něj by se zřejmě musel nechat vyrobit. Navíc by kočáru určitě neprospělo, kdyby zmokl,“ uvažoval při naší návštěvě Václav Obr, který však uznal, že se jedná o hodně prestižní záležitost.

Nebyla by to přitom jeho první spolupráce s filmaři, jeden z exponátů jeho muzea si například zahrál ve filmu o slavné rakouské císařovně Sissi. „Marie Terezie se má natáčet v létě, třeba se do té doby podaří něco vymyslet,“ usmál se Obr.