Zájemci a nadšenci vesmíru a záhad měli předminulý čtvrtek v podvečer možnost navštívit přednášku o odvrácené straně Měsíce. Do prostějovské hvězdárny totiž přijel astronom Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

 

Gabzdyl na úvod příchozím vysvětlil rozdíl mezi temnou a odvrácenou stranou Měsíce. „Spousta lidí má pocit, že jde o totéž. Ale není to tak. Temná strana Měsíce je ta, která není zrovna nasvětlená Sluncem. Tedy temná strana může být jakékoliv místo na Měsíci. Odvrácená strana je ta, která je odvrácená od planety Země,“ ozřejmil astronom.

Pavel Gabzdyl se tak snažil na přednášeče vysvětlit, proč se nám odvrácená strana neukazuje. „Jde o to, že náš Měsíc obíhá kolem naší planety stejnou dobu, za jakou se otočí kolem své osy. To znamená, že se na nás dívá pouze jedna strana. Jde tedy o vázanou rotaci,“ vysvětlil. Následovala řeč o měření vzdálenosti Země od Měsíce a také o záhadě toho, že se nám zdá Měsíc větší, když se vyhoupne nad obzor. „Jde pouze o iluzi. A ta iluze je tak velká, že se nám zdá Měsíc až třikrát větší. Ale kdybyste si ho změřili, uvidíte, že bude mít stejné rozměry,“ prozradil astronom. Stejně tak všechny čekalo vysvětlení toho, že super úplněk je takřka stejně velký úplněk jako běžný. Jde jen o mediální nadsázku.

Lidé dlouhou dobu neměli tušení, jak druhá strana Měsíce vypadá. Existovaly teorie, že je Měsíc dutý a jde jen o jakousi polokouli. Teoretikové si naopak mysleli, že bude odvrácená strana stejná jako viditelná. „O odvrácené straně Měsíce se toho až do roku 1959 moc nevědělo. Až když Sovětský svaz vyslal na svou misi vesmírnou sondu Luna 3, mohli lidé spatřit Měsíc i z jeho skryté strany. Překvapením bylo zjištění, že na odvrácené straně nejsou čedičová „moře“, ale naopak vrchoviny,“ prozradil astronom Pavel Gabzdyl.

Po přednášce se rozproudila hojná diskuse a došlo i na otázky působení Měsíce na člověka. „To působení jistě je, ale není natolik silné, aby ovlivnilo činnost člověka nebo jeho spánek. Úplněk měl v minulosti vliv na lov. Díky světlu, které Měsíc vytváří, mohli naši předci lovit i v noci. V dnešní době plné městského osvětlení nemá svit Měsíce takřka žádný vliv na lidskou bytost. Abychom nemohli spát, musel by nám Měsíc přímo svítit do postele,“ usmál se Gabzdyl.