O uplynulém víkendu padaly na mnoha místech republiky dlouhodobé teplotní rekordy. A jeden neodolal ani v Brodku u Konice. Takové vedro, jaké panovalo uplynulou sobotu 15. července, totiž v desetileté historii zdejší Neckyády ještě nepamatují.

Nejlepším receptem proti němu bylo pustit se aktivně do soutěžení, což skýtalo příležitost pro nejednu koupel ve zdejším rybníce. Ve finále se totiž dalo říci, že pro diváky na slunci byla soutěž výrazně náročnější než pro šestnáctku soutěžících ve vodě.

Rybník u kulturáku v Brodku u Konice na první pohled nevypadá jako místo, kde by se mohla točit reklama na Rajec. Voda v něm rozhodně není křišťálově čistá a drtivou většinu roku láká spíše rybáře než plavce. Nicméně v sobotu to zde díky oblíbené Neckyádě vypadalo jako na jadranském letovisku. Celou akci odstartovalo představení jednoho originálního plavidla. „Tentokrát s plavidlem dorazila pouze rodina Dlouhých, která patří k opravdovým držákům celé naší akce,“ upozornil Josef Havelka z SDH Brodek u Konice, který akci ve spolupráci s obcí pořádal. Následně se soutěžící vrhli do měření sil v jednotlivých disciplínách. K těm v Brodku u Konice tradičně patří rychlostní pádlování ve vaně, přechod přes vrtkavou lávku, jízda přes tutéž lávku s trakařem a nakonec i její přejezd na speciálním kole vybaveném proti utonutí pet lahvemi. Do zápolení se tentokrát pustila šestice mužů, pět žen a pětice šikovných školáků, kteří si vše užívali opravdu naplno. Ostatně i v publiku převažovali právě jejich vrstevníci.

Konečným výsledkům dominovala akční rodina Dlouhých. Své zkušenosti z let minulých nepochybně zúročila Eva Dlouhá, kterou mezi ženami dokázala porazit pouze její dcera Klára. Třetí pak skončila Hana Zbořilová. Mezi školáky zase zvítězil Marek Dlouhý, přičemž jeho bratr Martin bral bronz. Mezi obě dvojčata se dokázal vklínit Dan Ščudla. V mužské kategorii pak v celkovém součtu byl nejrychlejší Lukáš Koudelka, druhý byl Tomáš Mazal a třetí Michal Přikryl.

Letošní desátý ročník Neckyády přinesl i několik překvapení. Kromě skákacího hradu se totiž organizátorům podařilo zajistit i řetízkový kolotoč. Připravena byla také zábavná střelba z vodní pistole na kelímek natažený na laně či malování na obličej. Celým odpolednem provázela hudba DJ Foresta, který se tentokrát dokonce také sám zapojil do soutěžení.

„Jsme spokojeni. Lidí přišlo celkem dost, i když bylo znát, že je to v tom vedru táhlo spíše na koupaliště. Třeba ve Stražisku prý bylo přes tisíc lidí, jenže tam zase nemají tak dobré makrely jako u nás. Mně osobně se nejvíc líbilo, jak po skončení soutěží nevydrželi a lávku si vyzkoušeli snad všichni přítomní školáci. Když se dosyta vymáchali, tak si na ni posedali jeden vedle druhého, až ji celou zaplnili a vypadali přitom jak vlaštovky na drátě,“ poznamenal Josef Havelka, jehož jsme se zeptali, zda se hasiči cítí i na organizace další dekády této originální akce. „Určitě ano, zatím nás to baví, takže není důvod končit,“ uzavřel Josef Havelka z SDH Brodek u Konice, který se bude na konci srpna ve spolupráci s obcí podílet na akci s výmluvným názvem Loučení s prázdninami.