Ve středu 19. října budou vyhlášeni krajští vítězové 17. ročníku podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Deset nejúspěšnějších firem a deset nejúspěšnějších živnostníků regionu bude bojovat o přízeň odborné poroty, získání prestižního titulu a postup do celorepublikového kola.

Slavnostní vyhlášení regionálních vítězů se koná v NH Collection Olomouc Congress (Olomouc, Legionářská 21) od 17:00 hod.

Firmou roku Olomouckého kraje se vloni stala společnost LASKI, výrobce profesionální komunální techniky. Titul Živnostník roku Olomouckého kraje si odnesla obuvnice Jarmila Podhorná, která vyrábí bylinné prostředky. Letos se v krajském klání utkají společnost Bairnsfather Family Distillery zabývající se výrobou likérů ze stoprocentních přírodních surovin, firma Farma Nahošovice věnující se řízenému chovu šneků a potravinářské výrobě šnečích produktů, nebo společnost GALVA věnující se povrchovým úpravám kovů. Mezi živnostníky se můžeme těšit třeba na uměleckého sedláře a brašnáře Milan Heitmar, designérku a tvůrkyni z přírodního hedvábí Hanu Jakubíčkovou nebo malířku a ilustrátorku Magdu Jansovou.

Vítězové krajského kola postupují do celorepublikového finále, které proběhne 8. prosince v Praze na Žofíně. V rámci finálového večera budou oceněni také celorepublikoví vítězové doprovodných kategorií.


Budeme velice potěšeni, pokud přijmete naše srdečné pozvání na vyhlášení a také na následnou večeři spojenou se setkáním s nejlepšími podnikateli regionu a odborníky z nejrůznějších odvětví.

 

HARMONOGRAM 

16:30 – 17:00    Registrace hostů

17:00 – 17:05    Zahájení akce, přivítání hostí a partnerů moderátorem

 

17:05 – 17:15    Video se zdravicí vyhlašovatele a představení poroty

17:15 – 17:35    Představení finalistů krajského kola soutěže MONETA Živnostník roku 2022

  

17:35 – 17:55    Představení finalistů krajského kola soutěže IBM Firma roku 2022

   

17:55 – 18:25    Přestávka a malé občerstvení (během přestávky probíhá porota)

 

18:25 – 18:40    Vstup moderátora, uvedení druhé části večera a program pro hosty

(tipovací soutěž)

 

18:40 – 18:45    Vyhlášení Ekonomicky nejúspěšnější firmy roku 2022

18:45 – 19:00    Vyhlášení výsledků soutěží (Srdcař roku, 3.- 1.místo ŽR, 3.- 1. místo FR)

 

19:00 – 19:10    Přípitek, media briefing, focení

                               

19:10 – 20:00    Večerní recepce, networking

 

20:00                   Ukončení akce

 

Firma roku 2022 – Olomoucký kraj

 

Bairnsfather Family Distillery s.r.o. – Bělá pod Pradědem

výroba likérů ze stoprocentních přírodních surovin

www.bairnsfather.net

„Jsem umělec, který používá líh jako plátno a bylinky jako barvy a snažím tvořit krásné chuťové zážitky, které prospějí našemu organismus díky léčivým bylinkám. Pro majitele firmy je nádherný pocit mít myšlenku, a pak pracovat, aby se myšlenka stala skutečností. Na začátku nebyl žádný velký plán, ani podnikatelský nápad. Začal prostě studovat staré knihy ohledně léčitelství, bylinkářství, alchymie a medicíny. Po tisíce let byliny a alkohol používali lékaři pro výrobu léčivých elixírů a tinktur. Rozhodl se, že bude vyrábět nejkvalitnější bylinkové elixíry ze stoprocentně přírodní suroviny. Polovina produkce firma jde na vývoz, polovina na tuzemský prodej. Firma těží z dobré zkušenosti spokojených zákazníků. Těmi jsou lidé, kteří poznají kvalitu. Prodává od lázní po rockové kluby. Za největší úspěch společnost považuje, že vyrábí a zvyšuje prodej bez investice do reklamy a obchodních zastoupení. Mottem firmy je, vytvoř si svou vlastní realitu. Pokud nemáte sílu vytvořit svou vlastní realitu, jste nuceni žít v realitě, kterou pro vás vytvořili ostatní.

 

CATHEDRAL Software, s.r.o. – Prostějov

vývoj a dodávky konfigurátoru výrobků

www.cathedral.cz

„Jsme společnost, která vytváří a nasazuje do firem komplexní řešení pro kalkulaci poptávek, evidenci zakázek a plánování a řízení výroby. Naším hlavním produktem je produktový konfigurátor, který zásadním způsobem mění a rozšiřuje standardní funkce ERP systému pro plánování podnikových zdrojů.“ Řešení přináší obrovskou konkurenční výhodu všem společnostem, které vyrábí parametrizovatelné výrobky na konkrétní zakázky. V produktovém konfigurátoru je možné vytvořit stavební výrobky, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy, garážové vrata či průmyslové brány, ale také výrobky z dalších odvětví, jako jsou například bazény, matrace či kořenící směsi. Zákazníky jsou především firmy zabývající se zakázkovou výrobou. Do budoucna by firma ráda rozšířila podnikání i za hranice České a Slovenské republiky, což se momentálně daří. Aktuálně implementuje kompletní systém u jednoho rumunského zákazníka, který je výrobcem žaluzií a rolet. Mottem společnosti je pomáháme firmám růst.

Cestovní kancelář PRADĚD s.r.o. – Zábřeh

pořádání vojensko-historických zájezdů

www.ckpraded.cz

„Zabýváme se po mimo jiné pořádáním vojensko-historických zájezdů. V rámci zájezdů navštěvujeme bitevní pole, vojenská muzea, památníky a vše, co k tomu patří.“ Společnost zahájila svoji činnost ještě před revolucí na jaře 1989, kdy bylo založeno spotřební družstvo. První vojensko-historický zájezd již jako cestovní kancelář firma uskutečnila v roce 1991, a to do Francie na pevnosti Maginotovy linie. Motivací byl zájem o vojenskou historii a poznávání do té doby nedostupných zahraničních zajímavostí. Zákazníky jsou fandové vojenské historie z Česka a Slovenska. Společnost si zakládá na odbornosti a kvalitním programu zájezdu. Nikdo jiný se tímto typem zájezdů v České republice nezabývá. Podnikání ovšem hodně ovlivnil covid. Klientů je teď už více, ale pořád nedosahuje toho, co bylo v období před covidem. Cílem do budoucna je, aby se firma udržela na trhu. Mottem společnosti je nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě.

Farma Nahošovice s.r.o. – Nahošovice

řízený chov šneků, potravinářská výroba šnečích produktů

www.farma-nahosovice.cz

Společnost se zabývá řízeným chovem severoafrických šneků ve vnitřních a venkovních výbězích, zpracováním masa a kaviáru, výrobou koncových produktů. „Před sedmi lety jsem se začal zabývat myšlenkou chovu šneků, po ročním studiu této problematiky založil chov, ze kterého se později vyvinula i potravinářská výroba a dodavatelství hlavní suroviny do kosmetického průmyslu.“ Dnes svými produkty zásobuje restaurace v České republice a několik potravinářských řetězců. Motivací v začátcích podnikání bylo smysluplné využití zemědělské usedlosti na úpatí Hostýnských vrchů a přilehlých pozemků, stejně jako vyplnění díry na trhu v oboru, který u nás nemá tradici. Odlišuje se vlastním chovem a zpracováním, produkty jsou čerstvé, chlazené, vakuově balené, což je výhoda oproti zamraženým konkurenčním výrobkům. Za největší úspěch společnost považuje spokojenost zákazníků z řad odběratelů i soukromých osob.

GALVA s.r.o. – Držovice

povrchové úpravy kovů

www.galva.cz

„Naše společnost se zabývá povrchovými úpravami kovů, speciálně galvanickým zinkováním a fosfátováním, které přispívá ke zlepšení korozní odolnosti výrobků. Naši zákazníci takto upravené díly využívají převážně pro strojní výrobu a automotive.“ Zákazníky jsou většinou lasercentra, cnc obrábění, lisaři, zámečníci nebo výrobci strojních celků či opraváři vojenské techniky. Od konkurence firmu odlišuje klima rodinné firmy a spolehlivost. V současné době dokončuje projekt Digitální podnik. Je velkou výhodou mít technologie pod kontrolou a třeba z domova ovládat některé výrobní procesy. Zvláště při směnném provozu je to opravdová pomoc. V letošním roce příliš plánů společnost nemá, snaží se proplout bez velkých ztrát rozbouřeným prostředím krize a energetické nestability. Společnost využívá moderní technologie a vnitropodnikové procesy. Firma zaměstnává přibližně padesát zaměstnanců včetně vysoce kvalifikovaných odborníků. 

GIVT.cz s. r. o. – Olomouc

internetový portál pro podporu neziskových organizací

www.givt.cz

„Givt je fundraisingový portál, díky kterému lze nákupem na internetu přispět nějaké dobročinné neziskové organizaci. Jednoduše, pokud nakupujete na e-shopu, který spolupracuje s Givtem, prokliknete se před nákupem a zvolíte si neziskovou organizaci, kterou chcete podpořit.“ Část útraty je potom poslána právě této organizaci. Business plán je postaven na affiliate marketingu. Zapojených e-shopů je v tuto chvíli přes dva tisíce a přispívat se dá už více než pěti tisíci neziskovým organizacím ze všech koutů České republiky. Společnost se inspirovala v zahraničí, kde podobné portály dobře fungují a jsou tam významným zdrojem financí pro neziskový sektor. Dnes má firma přes 35 000 uživatelů a stojí před velkým milníkem, a to deseti miliony přispěných korun přes portál. Zákazníky jsou lidé, kterým je blízká dobročinná tématika v různých oborech. Nejsou jim lhostejná sociální témata, ekologie, ochrana přírody a zvířat. Zajímají se o všeobecné dění a o ty, kteří jsou ve společnosti jakýmkoli způsobem znevýhodněni.

Juuva.cz s.r.o. – Zábřeh

příprava sad pro výrobu quiet booku

www.buuk.cz

„Připravujeme kompletní sady pro výrobu quiet booku. V sadách je prostor i pro vlastní kreativitu, jméno dítěte nebo věnování od autora. Hotový book se tak stává opravdu jedinečným a osobním dárkem pro dítě, který zvládne vytvořit každý.“ Quiet book je plstěná kniha pro děti, plná aktivit pro rozvoj dítěte, jako je jemná motorika, určování barev, vyprávění příběhů a rozvoj fantazie, nejčastěji pro děti od jednoho roku. Prvotním nápadem bylo prostřednictvím sady na výrobu dát i "netvořivým" maminkám možnost vyrobit si něco pro svoje miminko. Postupně se firma začala soustřeďovat pouze na plstěné knížky k rozvoji dětí. Od roku 2020 bylo šití jehlou nahrazeno jednoduchým provlékáním pomocí barevných proužků plsti, samotná výroba je pro zákazníka jednodušší i rychlejší. Firma vznikla koncem roku 2016. Cílovou skupinou jsou hlavně maminky a babičky, které chtějí svému miminku vytvořit originální a smysluplný dárek od srdce.

KRYSTOMA s.r.o. – Štěpánov

poskytování ubytovacích služeb

www.selsky-dvur.info

Poskytuje ubytovací služby, zaměřuje se na ubytování převážně rodin s dětmi, ubytování seniorů a sportovců. Ubytování je vybaveno baby friendly, zahrnuje domácí farmičku s pernatými zvířaty, jeden apartmán je čistě bezbariérový a pro sportovce, cyklisty a lyžaře nabízí uskladnění kol, lyží a snowboardů. Je možné se ubytovat na jednu noc, ale také zde strávit celou dovolenou. „Velkým snem bylo vybudovat místo, kde se lidé budou cítit dobře, kde se budou setkávat, oslavovat a přespávat. Chtěli jsme také skloubit ubytování se zvířaty, aby i děti z měst měly šanci si posbírat vajíčka, poklidit slepice a zažít to, když je ráno budí kohoutí kokrhání.“ Jezdí k nim tuzemští turisté, ale i zahraniční. Za důležité považuje firma každému hostovi co nejvíce vyjít vstříc a umět se domluvit na představách a požadavcích. Za největší úspěch považuje, že se podařilo vybudovat místo, kam se lidé rádi vracejí a kde tráví své dovolené.

Potiskol CZ s.r.o. – Olomouc

potisk textilu a reklamních předmětů, velkoformátový tisk

www.potiskol.cz

Společnost se zabývá potiskem textilu a reklamních předmětů, velkoformátovým tiskem a dalším reklamním tiskem. Zároveň nabízí i grafické zpracování dle požadavků. „K podnikání jsem se dostal díky svému tátovi, který v tomto oboru podnikal již dříve. V patnácti letech jsem se od něj začal učit a začal mu v práci pomáhat.“ Otec podnikal v oboru, ale textilem se příliš nezabýval, i když na to měl sítotiskový karusel, který prakticky jen stál a nikdo na něm nepracoval. Řekl si, že je to škoda a že by chtěl začít tisknout textil. Po maturitě se rozhodl, že podnikání je přesně to, co chce dělat a že v tom chce pokračovat. Nastoupil na vysokou školu ekonomie a management podniku, aby mohl firmu ještě více zdokonalovat a posouvat dál. Zákazníky jsou primárně firmy, ale najdou se i koncoví zákazníci s menšími zakázkami. Nejdůležitější je komunikace a rovný přístup. Aktuálně pracuje na show-roomu a na příjemném prostředí pro příjem klientů, které by mělo navodit příjemnou atmosféru a celkově dobrý dojem.

Sensio.cz s.r.o. – Přerov

vývoj a provozování informačních systémů pro školství, výroba hudebních nástrojů na 3D tiskárně

www.sensio.cz

„Máme dvě divize, softwarovou, která se věnuje vývoji a provozování informačních systémů pro školství a hardwarovou, kde vyvíjíme a vyrábíme hudební nástroje na 3D tiskárně.“ Dva kluci, jeden hudebník a druhý programátor, se potkali v roce 2011 a začali programovat informační systém pro základní umělecké školy. Aktuálně jejich společnost dodává do celého světa. V rámci základních uměleckých škol je zákazníkem škola, respektive její ředitel. V oblasti hudebních nástrojů jsou zákazníky hudebníci, ať už amatérští nebo i profesionálové. Každý má jiné potřeby, a právě díky technologii 3D tisku je firma schopna vyřešit jakýkoliv problém na míru. Zakázkové úpravy či personalizace dělají z jejího produktu ještě něco navíc. Aktuálně má společnost dvanáct zaměstnanců a osm dalších externích spolupracovníků. Doba covidu posunula firmu o několik úrovní kupředu, během jednoho roku vymysleli a zrealizovali prototyp produktu, poté ho dokázali prodat několika desítkám zákazníků, díky tomu během několika měsíců rozběhli všechny výrobní procesy až po expedici a dopravu po celém světě.

 

Živnostník roku 2022 – Olomoucký kraj

 

Milan Heitmar – Olomouc

umělecký sedlář a brašnář

„Jsem umělecký sedlář a brašnář a zabývám se prací s kůží, kde svoje výrobky zdobím metodou leather carving, kdy si motiv na kůži nejdříve namaluji, poté jej vyrazím portfoliem raznic, a nakonec jej vymaluji akrylovými barvami.“ Řemeslné dědictví zanechané mnoha generacemi se snaží zachovat ve své výrobě, každodenní práci, a tedy v jeho poslání. Je to návrat zpět, přesný opak dnešního high-tech věku. Své ruce společně s nástroji, které už používaly generace řemeslníků před ním, využívá k vdechnutí života věcem, které tu zůstanou. Záměrem dílny není množství, ale kvalita a jedinečnost každého jednotlivého kusu. Před osmi roky si ušil svoji první výstroj a práce s kůží ho uchvátila natolik, že se jí nejdříve věnoval při práci a poté začal v tomto oboru podnikat. Neustále se snaží studovat trendy v ražbě a používat nové prostředky a metody, aby byly výrobky lepší a dokonalejší. Od konkurence se odlišuje uměleckým cítěním, citem pro barevné sladění a detaily, které jsou určující pro výslednou kvalitu finálního výrobku.

Luboš Chlanda – Dolany

účetní a lektorské služby

Zabývá se vedením účetnictví pro malé živnostníky, malé, střední a velké účetní jednotky, včetně příspěvkových a neziskových organizací. Dále se zabývá lektorskou činností pro středoškoláky k maturitě. „Můj podnikatelský příběh začal v roce 2015, kdy jsem nastoupil jako lektor vedení kurzů pro zájemce v akreditačním centru, následně jsem se dostal k vedení účetnictví pro mikro účetní jednotky a v roce 2017 jsem si založil živnostenský list.“ Následně ho napadla věc, že by mohl vzdělávat studenty k maturitní zkoušce, což dělá do současnosti. Největší motivací byla svoboda dělat to, co ho baví. Mezi jeho klienty v oblasti účetnictví patří jak státní organizace, tak i soukromé společnosti. Mezi klienty na doučování patří Vzdělávací centrum Romea a Populo. Digitalizace v oblasti účetnictví se ho dotkla hodně a dokáže toho naplno využít. Do budoucna je cílem být v profesi, kterou dělá, výborný, i když ví, že v současné době poskytuje poradenství téměř na 100 %.

Hana Jakubíčková – Jeseník

originální designové návrhy a tvorba z přírodního hedvábí

„Věnuji se ruční autorské malbě s konkrétním zaměřením na nositelku, prostor a účel. Dělám hedvábné šaty, šátky i obrazy. Dále také organizuje relaxační kurzy malování hedvábných mandal.“ Tím si plní svůj sen, její práce s hedvábím a malba ji naplňuje. Propojila ruční práci s luxusním přírodním materiálem, který má historii více než tisíc let a úžasné vlastnosti. Její produkty se můžou nosit a zároveň zdobit a fungovat v reprezentačních prostorách i domácnostech. Všechno, co tvoří, jsou její vlastní nápady a její tvorba, a toho si považuje nejvíce. Stejně jako spokojených zákazníků, kteří se vracejí se zpětnou vazbou nebo další zakázkou. Živnosti se věnuje více než patnáct let a tato doba je stěžejní pro propojení hedvábí s intuitivní malbou. Originály jsou převážně pro konkrétní zákaznice, nositelky šátků a oděvů. Dále firmy, které se chtějí odlišit s novoročními prezenty v podobě hedvábných originálů. Hotely, restaurace a reprezentační prostory si mohou objednat hedvábné obrazy s konkrétním zaměřením na jejich prostory.

Magda Jansová – Prostějov

malířka a ilustrátorka

Věnuje se se svým synem oblasti street art, mural art, grafickému designu a ilustraci. „Od útlého dětství jsem se pod vlivem rodičů věnoval výtvarným technikám a vyrůstal jako milovník komiksů. Kolem mých třinácti let jsem se začal věnovat malbě graffiti a postupně pronikal do jejích tajů a techniky malby sprejem. Paralelně jsem navštěvoval různé výtvarné kroužky a okoukával práci v reklamní agentuře rodičů,“ říká syn paní Jansové. Absolvoval Střední školu umění a designu v Brně v oboru propagační výtvarnictví. Následně se přes různé životní peripetie stal grafickým designerem a tvůrcem webových prezentací. V roce 2012 se při delším pobytu v Londýně inspiroval profesionálními umělci, kteří realizují zakázkové malby ve stylu graffiti, písmomalířsví nebo street artem a mural artem. Vytvořil si webovou prezentaci nabízející tyto služby pro český trh. Přes web začali postupně přicházet poptávky na tento druh maleb, tudíž nabídku svých služeb pořád rozšiřoval a se v této činnosti postupně zdokonaloval. Úspěšnost nápadu se jeví postupem času s narůstající oblibou street artu a celkově rukodělné práce namísto různých reklamních plachet a polepů jako dobrý model se vzrůstající tendencí.

Jana Jelínková – Olomouc

dámské a pánské zakázkové krejčovství

Zabývá se zakázkovou výrobou dámských kostýmků, kabátů a šatů, jak denních, tak společenských a svatebních. Pánové mohou poptat obleky, separátní saka, kalhoty a vesty, kabáty, fraky a žakety, a to vše doplnit košilí. Používá výhradně staré ruční technologické postupy. „Babička byla prvorepubliková krejčová a tvořila opravdovou krásu, kterou jsem se chtěla naučit také. Rodiče nesouhlasili, abych s výborným prospěchem studovala pouze textilní průmyslovku. Až o pár let později jsem přestala být poslušná dcera a odešla z prestižní vysoké školy a pomaloučku se dostávala k řemeslu, které pro mě nikdy neztratilo kouzlo.“ Nikdy nepochybovala o smyslu práce, která ji nepřestává těšit. Krejčovskou živnost založila už před více než dvaceti lety. Vyhledávají ji dámy a pánové střední třídy, kteří si zakládají na kvalitě, udržitelnosti, jedinečnosti a precizní práci. Přicházejí na doporučení stávajících či minulých klientů.

Jana Kašparová – Velké Losiny

cukrářská výroba

„Zabývám se výrobou cukrářských výrobků, výrobou dortů, a to i na zakázku, na rodinné oslavy, svatby, svatebních dortů, výrobou koláčku a zpracovávám čokolády. Vyrábím pralinky, a v létě vyrábím také vlastní zmrzlinu.“ Když jí bylo dvanáct let, velmi toužila mít vlastní cukrárnu. Všichni se jí smáli, i když jí to přáli, ale všichni si mysleli, že je to nereálné. Nakonec se vyučila cukrářkou, v patnácti letech jí rodiče pomohli udělat doma dílnu na její pokusy na pečení pro známé, kamarády a sousedy. Její první skutečná zakázka byla na vyrobení 3500 kusů dárkových krabiček pralinek. To ji tak namotivovalo, že začala budovat v nájemních prostorách malou výrobnu a prodejnu a za čtyři roky se povedlo koupit krásný areál, kde postavila pohádkovou cukrárnu i s výrobnou. Zákazníky jsou všichni od malinkých dětí po babičky, přes velké firemní zákazníky. Do práce dává velké srdce a vše si vyrábí sama, klade důraz na čerstvost a na kvalitu.

Michaela Krumpová – Ruda nad Moravou

pomoc klientům od bolesti pohybového aparátu

Nabízí pomoc klientům od bolesti pohybového aparátu s možností cvičení a ozdravných pobytů s masážemi pro konkrétní problém, s možností alternativy individuálního přístupu, nabídka pro firmy a jejich zaměstnance, formou přednášky a prevence bolesti zad, kloubů, pomoc těhotným ženám před a po porodu s jejich problémy. „Začala jsem jako masérka, ale vždy jsem se snažila najít příčinu problému, a to byl můj hnací motor.“ V průběhu času spojila svůj cíl s manželovým snem o ubytování, a tím vznikla nabídka pro klienty, rodiny, sportovní kluby, firemní akce s využitím masérských služeb, cvičení pro zdraví na základě stabilizace páteře a těla, prevence bolestí, ale třeba i jen relaxační a uvolňující pobyty. Zkrátka možností je spousta, záleží na domluvě s klientem. Odlišuje se osobním přístupem, udělá si čas vyslechnout si ho a najít s ním společnou řeč. Nikomu nic nenutí a hledá cestu pomoci, která bude vyhovovat.

Lukáš Navara – Litovel

fotograf

Věnuje se módní, reklamní, svatební fotografii a fotografii architektury. „Začátky byly nevšední. Tančil jsem a cestoval a za vydělané peníze jsem si pořídil foťák, abych si zdokumentoval, kde jsem byl a co jsem zažil. Foťák jsem nedal z ruky a fotil jsem vše, co se kolem šustlo.“ Později si koupil lepší foťák a zkoušel více pracovat s clonou a časem. Začal se učit novým věcem a učení neustalo ani po dvaceti letech. Miluje svoji práci a rád předává radost. Zákazníky jsou všichni ti, kdo chtějí mít uchované své prožitky a přetransformovat je na foto vzpomínky. Od konkurence ho odlišuje srdečnost a spolehlivost, komunikace. Za největší úspěch považuje práci bez propagace na základě doporučení a to, že ho práce stále baví a naplňuje. Do budoucna je jeho plánem být jednoduše nejlepší. Jeho mottem je: To, co dáváme, to se nám vrací.

Tomáš Neuwirth – Jeseník

fotograf, autorská tvorba

Zaměřuje se na krajinářské fotografie, pořizuje je pomocí dronu. O pořizování fotografií z ptačí perspektivy začal uvažovat před jedenácti lety. Zpočátku nebylo fotografování jeho hlavní náplní, věnoval se také natáčení videí, grafickým pracím a tvorbě webů. Postupně ale stále více inklinoval k focení a autorské tvorbě. Začal spolupracovat s galeriemi doma i v zahraničí. Jeho snímky byly kromě Evropy vystaveny v mnoha zemích včetně Mexika, Japonska, Jižní Koreje nebo Spojených arabských emirátů. Aktuálně prodává fotografie přes jednu českou a jednu francouzskou galerii. Zákazníky jsou sběratelé umění i běžní občané, v tuzemsku i v zahraničí. „Je pro mě důležité, aby vše bylo perfektní, od tisku fotografií, přes rámování, až po expedici.“ Do budoucna plánuje modernizovat svou techniku, zejména nového dronu, což mu umožní pořizovat záběry s větším rozlišením a tisknout velkoformátové fotografie.

Lucie Němcová – Prostějov

nutriční terapeutka

Pracuje jako nutriční terapeutka. Jejím cílem je pomoci lidem najít správnou cestu při zdravém a vyváženém stravování bez pomoci jakýchkoliv doplňků. Komplexní přístup propojuje tři základní pilíře: výživu, pohyb a psychiku, zdraví. „Výživou a zdravým životním stylem ve své soukromé poradně se zabývám od roku 2011. Zdravý životní styl mě však zajímal již dříve, v mládí jsem ráda a často sportovala a zdravé stravování pro mě bylo velmi důležité, a je tomu tak doposud.“ Nutriční poradenství je nejen její práce, ale především velký koníček a celoživotní naplnění. Pohyb je její každodenní a nedílnou součástí, tak jako dobře, chutně a zdravě připravené pokrmy. Od roku 2016 pracuje též jako nutriční terapeutka v nutričních ambulancích v Prostějově. Jejím dalším velkým koníčkem a naplněním jsou přednášky a prezentace, ať ve školách, školkách či různých centrech a domovech. Práce s dětmi je pro ni velmi cenná a důležitá, zábavná a dává smysl a naplnění.