V průběhu dubna oslavil Our Hope Boxing Club Prostějov první rok své existence. Nutno říct, že velice úspěšné a přesně odpovídající vysokým ambicím nového progresivního oddílu na české i mezinárodní rohovnické scéně.

„Naším cílem od začátku bylo mít početnou členskou základnu všech věkových kategorií od nejmenších až po dospělé s jasným důrazem na kvalitní výchovu mládeže. To znamená rozvíjet každodenní přípravou co nejlépe talent našich mladých nadějí, aby pak své schopnosti zúročovaly na turnajích i v soutěžích. Mám radost, že se nám právě taková práce společně daří,“ konstatoval šéftrenér OHBC PV Martin Klíč s tím, že v poslední době jej potěšil zisk dvou nejcennějších kovů z tuzemských.

Ohlédnutí za premiérovým rokem existence boxerského OHBC Prostějov

 

Ke spokojenosti mají v prostějovském oddílu OHBC rozhodně důvod, neboť za úvodní rok své činnosti dosáhl hanácký klub mnoha skvělých výsledků i organizačních počinů.

Například loni uspořádal nejprve o letních prázdninách velký mezinárodní turnaj Dětkovický beran 2022 a následně na podzim jedno z kol Národní ligy boxu ČR 2022/23 v hale Národního sportovního centra Prostějov. Dorian Kropog vybojoval dělené páté místo za účast ve čtvrtfinále Mistrovství Evropy školní mládeže 2022 v Turecku, Lenka Červinková opakovaně startovala na hostování v mezinárodní Interlize.

Potom tu máme kvantum získaných medailí z národních šampionátů: Markus Šándor 3. na MČR kadetů 2022 v Chomutově, Vladislav Savchenko 3. a Dorian Kropog 3. na MČR školní mládeže 2022 v Karviné, Aneta Vytásková 2., Vanessa Reiterová 2., Štěpán Wezdenko 2. a Markus Šándor 3. na MČR juniorů 2023 v Českých Budějovicích. K těmto dříve posbíraným cenným kovům se navíc povedlo v poslední době přidat další čerstvé.

„Na přelomu března a dubna jsme absolvovali mistrovství republiky kadetů v Poděbradech. Šimon Dvorský ve váhové kategorii do 75 kilogramů tam skončil třetí, když ve čtvrtfinále měl volný los a v semifinále prohrál na body s Belyou z Prahy, pozdějším vítězem. Úplně nejvýš pak dosáhl Dorian Kropog ve váze do 48 kg, odkud kvůli jeho kvalitám hned tři soupeři raději přešli do vyšší váhové kategorie. Věděli proč, Dorian suverénně kraloval,“ chválil Klíč.

Jeho svěřenec prošel bez boje přímo do finále, v němž vyřídil Fila z Mikulášovic r.s.c. ve 2. kole a vybojoval zlato. Mistrovským titulem navíc potvrdil svou pozici české jedničky v dané kategorii i nominaci na evropský šampionát kadetů 2023 v Rumunsku (19. až 31. července, Ploiešti). Vzápětí o druhém dubnovém víkendu poté napodobila klubového parťáka Ester Dvorská jednoznačným triumfem na MČR školní mládeže 2023 v Kroměříži.

„Ester prokázala svůj značný talent i potenciál. V semifinále váhy do 64 kg nedala šanci Kováčové z Dukly Olomouc r.s.c. v 1. kole, ve finále podobně přesvědčivým způsobem vybodovala Šťastnou z Kroměříže. A titul byl pro ni zaslouženou odměnou. Za jeden rok fungování OHBC Prostějov máme tedy na kontě celkem deset získaných medailí z republikových mistrovství: dvě zlaté, tři stříbrné a pět bronzových,“ spočítal kouč s tím, že v aktuálním ročníku celostátní Národní ligy boxu drží Our Hope Boxing Club výbornou pátou pozici.

„Maximálně důležité však pro nás je nepolevit, každý den dál poctivě makat a tím se neustále zlepšovat. Kromě pravidelných tréninků nám k tomu poslouží i další silně obsazené turnaje v zahraničí u spřátelených klubů, s nimiž spolupracujeme. V květnu takhle pojedeme na Slovensko do Komárna i do německého Rostocku, v červnu do Maďarska a v srpnu do Izraele,“ prozradil Klíč.

K tomu je potřeba připočítat výše zmíněné ME kadetů v Rumunsku (Dorian Kropog) a podzimní MČR dospělých, kde budou zápolit Lenka Červinková a Jan Bezoušek. „Honza přitom dokázal nedávno vyhrát těžký zápas na Galavečeru Aspero Fight Night v Olomouci, porazil tam Rosáka z Brna,“ informoval Klíč, který se už teď moc těší na domácí turnaj Hanácké beran 2023. „Tentokrát proběhne 9. a 10. července ve Vranovicích opět s nadmíru silnou mezinárodní účastí.“

Co říct závěrem? „Pořád intenzivněji funguje náš Baby boxing pro nejmladší naděje, kde máme patnáct dětí od sedmi do deseti let. Soutěžních akcí se pravidelně účastní patnáct našich závodníků a závodnic různých věkových kategorií, další jsou navíc na cestě do ringu. Velkou posilou realizačního týmu se pak stal trenér I. třídy Oldřich Dvorský, jenž přišel z BC DTJ Prostějov a hned se aktivně zapojil do přípravy i výchovy boxerských talentů OHBC Prostějov,“ připojil Martin Klíč.