Léto vrcholí, rána jsou již o poznání chladnější a dny se začínají zkracovat. Zahrada však stále nabízí bohatou ovocnou i zeleninovou sklizeň a pestré květy zahradních květin. Na vaší zahradě je stále co dělat od sklizně po odplevelování záhonů, sečení trávníku a pravidelnou zálivku. Na přelomu léta a podzimu vás čeká spousta práce. Musíte se postarat o trávník, sklidit ovoce, zasadit zeleninu i cibuloviny a v neposlední řadě se pomalu chystat na zazimování zahrady. A nesmíte zapomenout ani na letněné pokojové rostliny.

Pozor na pokojovky

Dejte pozor na pokojové rostliny, které jste vynesli ven. Hlídejte, zda je nenapadly mšice, a nenechávejte je na přímém slunci přes poledne, i rostliny mohou dostat úžeh. Pokud přesto květiny na vyhřátém balkoně zavadnou, nesmíte je přelít vodou. Nejdřív je dejte z horkého balkonu dovnitř, nechte jim hodinu pro vzpamatování a vyrovnání teploty. Teprve poté je zalijte odstátou vodou. Naposledy můžete pohnojit balkonové a pokojové květiny, pak už jim dopřejte klid.

Živé ploty

V srpnu je třeba věnovat se živým plotům z listnatých dřevin, u kterých provádíte druhý řez během vegetace. Třetí rok u živého plotu z jehličnanů proveďte řez postranních výhonů, boční strany by neměly tvořit rovnou plochu. Výšku plotu neupravujte, i když výška jednotlivých dřevin je různá. Upravujte ji až tehdy, když vám doroste do požadované výšky.

Věnujte se trávníku

Také v září byste měli trávník posekat, trávu pořádně vyhrabat a holá místa dosít. Při sekání se zaměřte především na místa pod stromy. Pak se vám bude snadněji sbírat spadané ovoce i hrabat spadané listí. Pokud už nebudou velká sucha, není třeba trávník zalévat. Naopak byste měli použít podzimní travní hnojivo, které dodává živiny. Můžete přistoupit také k vertikutaci, čímž umožníte, aby se ke kořínkům dostala voda, vzduch a živiny. Je rovněž ideální doba pro založení nového trávníku.

Vysejte zeleninu

V září lze ještě pořád vysít některé druhy zeleniny, které budete moci stále sklidit v letošním roce. Jedná se např. rané ředkvičky, salát či špenát. V optimálním případě byste je měli zasadit do pařeniště nebo fóliovníků, jež zeleninu ochrání před případným chladným počasím.

 

Sklízejte ovoce a zeleninu

Září je měsícem, v němž dozrává mnoho druhů ovoce – jablka, hrušky, švestky, broskve či ostružiny. Sklízet je možné také dvakrát plodící jahody. Právě jahodníky je na přelomu léta a podzimu možné vysadit, nicméně je před zimním obdobím řádně ošetřete. Při sklizni si dejte pozor na to, aby se mezi skladované ovoce nedostaly nahnilé kusy. Až budete mít hotovo, měli byste se také postarat o ovocné keře. Zkontrolujte, zda nejsou uhnilé tyčky u stromových angreštů či rybízů a případně opory vyměňte. Rajčata z vlastní sklizně nikdy neukládejte do blízkosti jiné zeleniny. Jsou totiž schopná přebírat pachy, a tak si můžete snadno vyrobit rajčata s vůní celeru nebo zatuchlého sklepa. Aby sklizená kořenová zelenina dlouho vydržela, můžete ji uskladnit ve sklepě v kbelíku zasypanou pískem.

Sázejte cibuloviny

Září je optimálním měsícem pro výsadbu cibulovin, protože většina z nich je mrazuvzdorná. Vyžadují přitom vesměs slunná stanoviště a humózní propustnou půdu. Před výsadbou si připravte záhony. Sázet byste měli asi 2× až 2,5× hlouběji, než činí průměr cibule. Záhony také zryjte, nakypřete a přidejte kompost. Bude-li panovat teplejší počasí, neváhejte vysázet narcisy. Studenější dny jsou naopak vhodné pro výsadbu kosatců, hyacintů, tulipánů, sněženek anebo bledulí.

Připravujte se na zazimování

Ačkoli je zima ještě daleko, nic nezkazíte, pokud už v září začnete zahradu pomalu připravovat na chladné měsíce. Před příchodem mrazů byste měli některé citlivé rostliny (např. bylinky) překrýt mulčovací kůrou, drobnými větvemi, případně bílou netkanou textilií, jiné je ale vhodné přímo přesunout do vnitřních prostor. V září byste se také měli řádně postarat o plevel, neboť si tím ušetříte spoustu práce napřesrok.

 

Speciální přílohu VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ a ZAHRADA můžete i nadále zakouoit v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ve Vrahovické ulici