Více než tři desítky let chátral naprosto bez povšimnutí. Od té doby, co bývalý hodinový hotel na rohu Husova náměstí a ulice Předina v Prostějově získala na začátku devadesátých let minulého století v restituci zpět do svého majetku žena z Olomouce, nebyla do rozpadající se budovy investována ani koruna! Části cihlového baráku doslova a do písmene padaly kolemjdoucím na hlavy.

A to i přesto, že prostějovský stavební úřad majitelku nejednou pokutoval. Po celá léta se nedělo vůbec nic, ovšem letos se konečně ledy pohnuly tím správným směrem. Dům hrůzy má totiž nového majitele a Marek Petr z Kralic na Hané začal okamžitě spolupracovat jak se stavebním úřadem, tak se dal hlavně do rekonstrukce!

Za první republiky sloužila jako hodinový hotel, ovšem nyní už budova na rohu Husova náměstí a ulice Předina v Prostějově desítky let chátrá. Situace kolem domu v havarijním stavu se nespočetněkrát probírala i na zastupitelstvu města, naposledy v úterý 20. dubna roku 2021. Právě na prostějovské komunální politiky se totiž obrací lidé hlavně z Husova náměstí, kteří požadují okamžitou nápravu nebezpečného stavu nemovitosti.

„Co se týká objektu v ulici Předina, tak stavební úřad je s majitelkou v kontaktu. V minulosti totiž nebyly některé naše příkazy ohledně zabezpečovacích prací splněny, takže majitelka dostala pokutu. Nyní už ale určitě pochopila, jak se situace s její nemovitostí vyvíjí. A pokud má stavební úřad správné informace, tak tato paní má na nemovitost kupce. Takže předpokládám, že nový majitel budovu brzy zrekonstruuje nebo zbourá,“ informoval zastupitele v dubnu roku 2021 vedoucí stavebního úřadu v Prostějově Jan Košťál.

A měl pravdu. Nyní má už bývalý nevěstinec nového majitele. Večerník z výpisu katastru nemovitostí zjistil, že jím je Marek Petr z Kralic na Hané. A ten začal na rozpadající se budově ihned makat. Nejdříve na střeše. Udělení stavebního povolení pro nového majitele potvrdil Večerníku i šéf stavebního úřadu. „Nový majitel uvedené nemovitosti k žádosti o stavební povolení předložil úplnou projektovou dokumentaci a další podklady pro posouzení žádosti o stavební povolení. Na objektu jsou stavebním úřadem povoleny úpravy v rozsahu nové střešní konstrukce a nové stropní konstrukce v prvním i druhém nadzemním podlaží,“ prozradil exkluzivně Večerníku Jan Košťál, který vzápětí uvedl i to, že stavební práce na nemovitosti bude stavební úřad pravidelně kontrolovat. „Stavební úřad v rámci dozorové činnosti provádí kontrolní prohlídky ve stanovených fázích výstavby. Nemáme však informace o budoucím využití budovy,“ poznamenal Košťál.

A právě na to, co se má s opravenou nemovitostí na rohu Husova náměstí a ulice Předina v budoucnu dít, se Večerník chtěl zeptat nového majitele Marka Petra. Zatím se ho však nepodařilo kontaktovat ani na mobilním telefonu, ani v místě bydliště.