Co se volejbalu obecně týká, výkyvy ve hře promítající se do skóre vždy byly, jsou a budou, jak správně poznamenal hlavní kouč prostějovských žen Michal Matušov. Zejména u něžného pohlaví se pod vysokou sítí jen málokdy pravidelně ztrátuje bod za bod delší dobu, spíš bývají k vidění série na tu či onu stranu.

Roli však samozřejmě má spousta dalších souvisejících okolností. Hlavně to, jste-li favorit, outsider anebo se zrovna střetávají dva výkonnostně srovnatelné týmy. Rozhodně platí, že pokud patříte do okruhu papírově silnějších družstev v dané soutěži, neměly by vás výpadky potkávat natolik často. A neměly by být příliš velké.

Čehož se mančaft VK PV – pro aktuální sezónu pasovaný za jednoho ze žhavých adeptů na zisk mistrovského titulu – nedokázal v úvodu tohoto ročníku 2023/24 vyvarovat. Skoro ve všech dosavadních utkáních totiž po výborných pasážích vcelku pravidelně následoval propad do herního (pod)průměru a velice špatné úseky.

Což se pochopitelně stávat může, obzvlášť pokud se vše teprve rozjíždí. Zarážející ovšem byla spíše hloubka problémů, do nichž Hanačky během chvíle opakovaně upadaly. Například proti Olympu Praha získat první dva sety a následně ztrácet ve třetím 7:18 je (navzdory kvalitám PVK) příliš. Stejně jako jít s Přerovem za stavu 1:0 na sady do ponoru 5:14.

Proto kapitánka vékáčka Simona Bajusz právě po pohárovém udolání Zubřic 3:1 otevřeně řekla, že takto by to dál nešlo a že bude potřeba něco změnit. Hned za dva dny následovalo ligové derby v Olomouci, kde ambiciózní kolektiv okolo Karin Šunderlíkové, Veroniky Trnkové a spol. rázem předvedl suverénně nejstabilnější výkon bez jediného výrazného újezdu.

Zdánlivě stačilo málo: trochu upravit postavení jednotlivých hráček v sestavě, ještě víc se koncentrovat při jakémkoliv skóre, ani na moment nevypadávat z potřebné soustředěnosti, dát si maximálně záležet na každé jednotlivé výměně. I tak se nějaké chyby logicky stanou, leč u ekipy formátu současného Prostějova jich prostě nesmí být v českých soutěžích tak moc za sebou.

Proto věřme, že obří krize během zápasů tedy hanáckou partu již přestanou sužovat.