Vyrážíme do akce. V tomto duchu se zachovaly snad všechny amatérské sportovní kluby, co v této zemi jsou. A tak jsou opět sportoviště plná lidí. Neodrazuje je ani poměrně chladné počasí, ani vládní nařízení. Dost bylo sezení!

Není se přitom čemu divit, amatérský sport má za sebou příšerný rok. Vždyť v březnu 2020 došlo k uzávěře, která ho načas pohřbila zaživa. Pak se nejprve pomalu a poté ve stále rychlejším tempu zase z mělkého hrobu sportovních hobíků odstraňovala hlína. Aby ji tam následně koronavirová opatření vlády nejen vrátila, ale taky hrob řádně vyhloubila.

A tak se nyní piluje, maká, hraje. Přitom se prakticky vše posunulo. Zatímco normálně by se ještě nižší fotbalové soutěže pomalu hrály, nyní se nehrají. Zato však týmům začaly přípravné zápasy, které obvykle naopak začínají tak o měsíc později. Totéž platí třeba o florbalistech, těm obvykle končí sezóna na přelomu dubna a května. Mnohé týmy se pak na chvíli zastaví, odpočinou si, aby měly síly na letní přípravu. Dnes? Úplně jiná situace a realita.

S potěšením se přitom dá říct, že zatímco dříve se z klubů ozývaly nářky nad očekávaným úbytkem členů v důsledku lenosti, změny životního stylu nebo prostě jen odvyknutí, nyní to na průšvih nevypadá. Počkejme si však, co udělají další týdny tréninků třeba s veterány nebo méně fyzicky zdatnými, zda jim nedojde dech.