Tak konečně! Patrně vůbec nejdéle stojící májku na světě minulou sobotu slavnostně pokáceli i v Drozdovicích. Místní Spolek za záchranu starých zvyků ji postavil vloni v květnu, ale kvůli pandemii covid-19 ji organizátoři tradiční májové veselice nechali stát u drozdovické kapličky více než rok!

Nyní konečně už nebránilo nic tomu, aby spolek v čele s pohřebákem Pavlem Makovým přikročil ke kácení. Veselice plná atrakcí však měla v sobotu překvapivý konec a Večerník byl u toho!

Spolek za záchranu starých zvyků uspořádal v sobotu 5. června dopoledne akci, která přilákala na dvě stovky návštěvníků. „Jsem rád, že po roce covidových útrap jsme se tady u kapličky mohli sejít v tak hojném počtu. O návštěvníky je dobře postaráno, hraje nám zde živá kapela, máme bohaté občerstvení a pro děti jsme připravili spoustu soutěží. Navíc tradičně dorazil můj přítel Václav Obr, na jehož žebřiňáku taženém koňmi se lidé mohou projet po Prostějově,“ prozradil Večerníku uprostřed bujaré májové veselice Pavel Makový. „Rád vždycky do Drozdovic přijedu, vždyť jde o nádhernou historickou tradici. O zájemce o májovou projížďku městem nouzi nemáme, všechny jízdy byly beznadějně obsazené,“ liboval si záhy Obr.
Těsně po poledni pak přišlo to nejhlavnější. Místní drozdovická chasa se dala do kácení symbolu máje. A nutno říct, že po více než roce řádně seschlého... Týden před touto slavností se majitel pohřební služby Pavel Makový Večerníku svěřil, že se těší na „smrťáckou“ slivovici, kterou ve speciální láhvi ukrývá korunka májky. O to víc byl ale uplynulou sobotu zklamán... Drozdovičtí za bujarého veselí májku zkosili bez problémů, ovšem v její korunce láhev se slivovicí chyběla! „Prosil jsem tam nahoře toho nejvyššího, aby nám slivovičku po celý rok v májce pohlídal. Ale nepohlídal... Nedokáži si to vysvětlit, kam zmizela. Nevím, jestli ji někdo ukradl, ale podle mě během uplynulého roku, co tady májka stála, musela z korunky spadnout. Láhev byla připevněna jen slabým drátkem, tak asi nevydržela. Možná ji někdo našel ležet na zemi a obsah vyprázdnil sám. A nám teď nezbývá nic jiného, než si slivovici koupit za své,“ hudroval rozesmátý Pavel Makový.
I přes nepříjemné překvapení v závěru akce se ale veselice v Drozdovicích náramně povedla.