Připadá mi, že se tomuto tématu snaží drtivá většina povolaných vyhnout, ale mezi lidmi se o tom mluví stále hlasitěji. Nepřijde vám to počasí zvláštní? Kam zmizelo jaro a podzim? Když v současné době probíhá už pouze léto a zima. Není tato situace, kdy se počasí žene z extrému do extrému a následně z něj vznikají věci, které jsme dříve viděli maximálně ve sci-fi filmech, přece jen vytvářena i námi?

 

Odborníci na tuto tématiku stále hlasitěji o klimatických změnách mluví. Změny v počasí však asi pozorujeme všichni. Těch krásných jarních dnů s chladnými večery ubývá. To stejné platí i o podzimních časech. Pomalu se vše už je přehupuje z extrému do extrému. S tím pak úměrně souvisí všechny živly. Stačí se jen podívat na obrázek posledních týdnů. Aby vedrem popraskala dálnice si jen těžko někdo dokázal dříve představit. A kdo z nás by si ještě před týdnem pomyslel, že v Česku může nadělat takto nepředstavitelnou spoušť tornádo, které navíc zasáhlo hned dvě zcela rozdílná území v republice.

To však není jediné. Další řadu škod dokázali udělat kroupy o velikosti tenisových míčků. I záběry od našich sousedů, především z Německa, kde velká voda po mohutných deštích odnášela vše, co jí přišlo do cesty je také k zamyšlení. Ostatně ani včerejší bouře na našem území rozhodně neskončily beze škody.

Větru, dešti člověk poručit nedokáže, je však otázkou, zda by se k alespoň částečné klimatické rovnováze nedalo přispět lidskou silou. Obrázky posledních dnů by zřejmě nikdo z nás nechtěl vídat pravidelně…