Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel) Moderní mamograf v hodnotě 11 milionů korun nově slouží v Nemocnici AGEL Prostějov všem ženám z Prostějovska i Olomoucka. Přístroj vyniká nízkými dávkami rentgenového záření, skvělou kvalitou obrazu i vysokým komfortem. Využít jej mohou všechny zájemkyně o preventivní vyšetření prsu, a to zejména nyní, kdy řada žen z důvodu pandemie koronaviru preventivní vyšetření odkládala.

„Během pandemie celorepublikově poklesl zájem žen o preventivní vyšetření prsou, a nejen jich. U nás v Nemocnici AGEL Prostějov šlo o pokles zhruba o třicet procent, v první vlně dokonce o polovinu. Důsledkem toho je bohužel nyní vyšší záchyt karcinomů, mnohdy pokročilých. V prvních týdnech po uvolnění nám výrazně narostl počet biopsií,“ varuje Lucie Krpcová, zástupce primáře radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov, s tím, že k vyšetření se v době pandemie dokonce často nedostavily ani ženy s alarmujícím klinickým nálezem.

K prevenci proto nyní nemocnice vyzývá o to intenzivněji. Díky novému mamografu MAMOMAT Inspiration PRIME do firmy Siemens, který Nemocnice AGEL Prostějov pořídila za více než 11 milionů korun, se navíc nově mohou pacientky těšit na maximální komfort, přesnost vyšetření i jeho šetrnost.

„Nová technologie umožňuje snížení dávky rentgenového záření o třicet procent i při zachování vysoké kvality obrazu, což pacientky jistě ocení. Navíc technické řešení přístroje přináší pacientkám větší pohodlí,“ shrnuje Krpcová s tím, že zdravotnický personál zase ocení jednodušší manipulaci, snadnou obsluhu i intuitivní ovládání. Společně s nákupem nového designového přístroje navíc prošla modernizací i samotná vyšetřovna, která je nyní estetičtější.

„Mamografický screening obnáší pravidelné preventivní vyšetřování žen s cílem zachytit rozvíjející se onemocnění v co nejčasnějším stadiu, čímž se výrazně zvyšuje šance na úplné vyléčení ženy. Samotné vyšetření trvá jen několik minut. Radiologická asistentka ženě stlačí prsa a následně provede vyšetření. Ženy u vyšetření stojí, ale pro imobilní pacientky se vyšetření dá udělat i vsedě,“ popisuje Lucie Krpcová s tím, že doporučený věk pro první vyšetření je 40 let, kdy mohou ženy přicházet jako samoplátkyně. Ze zdravotního pojištění je preventivní mamografické vyšetření hrazeno ženám od 45 let, a to jednou za 2 roky. Doporučení k vyšetření vystaví praktický lékař nebo gynekolog.

Mamografické vyšetření by přitom měly podstupovat zejména ženy, které nikdy nerodily, nekojily, menstruovaly před 11. rokem věku, absolvovaly hormonální substituční léčbu, trpí nadváhou po přechodu, nebo ví o výskytu rakoviny v rodině. „Intenzivními varovnými signály jsou pak jednoznačně bulka v prsu nebo podpaží, vtažené bradavky, nehojící se exém na prsu nebo bradavce, výtok z bradavky, změna tvaru či barvy prsu,“ uzavírá MUDr. Krpcová s tím, že v Nemocnici AGEL Prostějov jsou aktuálně všechny zájemkyně vítány.

Objednávky jsou možné na telefonním čísle 582 315 302 nebo pomocí online formuláře na adrese http://mamografickyscreening.nemocniceprostejov.agel.cz/.