Dušičkové období vlastně už začalo, ale ten hlavní nápor návštěvníků hřbitovů se dá očekávat během nadcházejícího víkendu. Drtivá většina těch, kteří přicházejí uctít památku svých blízkých a vzpomenout si na ně, nemohla předtím minout provozovny prostějovských pohřebních služeb, které nabízejí skutečně pestrý sortiment veškerého dušičkového zboží. Večerník podnikl krátkou sondu mezi prostějovské „pohřebáky“ s otázkami, jak jsou na svátek Památky zesnulých, který připadá na příští úterý 2.listopadu, připraveni. 

 

„Naše firma je na svátek Památky zesnulých  připravena jako každý rok. Pro naše zákazníky máme připraveny lesní věnce, lesní věnečky, kytice a slzy. Máme taktéž velký výběr i hřbitovních svící. Stálí zákazníci u nás na Dušičky nakupují každý rok, někteří si objednávají zboží i dopředu,“ ujistila Dagmar Václavková, asistentka jednatelky Pohřební služby Václavková a spol. v Prostějově. „Jsme rádi, že je o naše výrobky zájem a že jsou zákazníci spokojeni. Děkujeme za přízeň všem zákazníkům, kteří navštíví naši prodejnu,“ poslala vzkaz.

Na Památku zesnulých jsou připraveni i v Pohřební službě Pavla Makového. „Máme pro všechny, kteří zamíří uctít památku svých blízkých, bohatý výběr věnců, kytic, ozdobných svící a mnohého dalšího zboží. Zároveň bych chtěl upozornit na možnost služeb naší nové objednávkové kanceláře v Brněnské ulici číslo 104. Zde máme velmi širokou nabídku veškerého dušičkového zboží,“ nabízí majitel.

Období Dušiček znamená zvýšené úsilí i přípravy pro společnost FCC Prostějov. Právě ta má ovšem nyní také hodně starostí s údržbou prostějovských hřbitovů. „Období Památky zesnulých je náročné především z hlediska údržby hřbitovů. Lidé v tuto dobu chodí ve větší míře upravovat a uklízet hroby, stále padá listí, odpadu je tedy více. Proto jsme ve spolupráci s magistrátem na hlavním hřbitově přistavili jeden velkoobjemový kontejner určený právě na spadané listí. V nadcházejícím týdnu zajistíme navíc jeden svoz kontejnerů s odpadem nad rámec pravidelných svozů,“ přislíbil Martin Grepl, regionální vedoucí provozu jižní Morava společnosti FCC. Tato společnost navíc provozuje nejstarší pohřební službu v Prostějově. „V naší standardní nabídce máme pro zákazníky připravené kytice, věnce, koše nebo žardiny.  Nově jsme zařadili výrobky s modernějším pojetím vazby. Zákazníci mají největší zájem o kytice nazdobené do přírodních motivů a kytice květové se žlutými květy,“ upozornil na nabídku pohřební služby Grepl s tím, že zatímco vloni omezil Dušičky nevyzpytatelný covid-19, letos je tomu jinak. „V letošním roce zatím žádné protiepidemické omezení není. Památka zesnulých je výjimečná svojí atmosférou, lidé chodí více na hřbitovy, přijedou z různých koutů republiky i ze zahraničí.“

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a DUŠIČKY vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 25. října