Hodně povedený rok z pohledu žebříčku ATP Tour mají za sebou tenisté TK Agrofert Prostějov. Do světové stovky se kromě Jiřího Veselého sice nikdo další zatím nedostal, přesto mají zástupci nové generace skvěle našlápnuto. Výrazné zlepšení zaznamenal Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva i Dalibor Svrčina. Jejich výsledky z letopočtu 2021 naznačují, že se český mužský tenis nemusí bát o budoucnost. „Řada kluků ukázala, že se s nimi musí počítat. Je to dobrá zpráva i z pohledu Davis Cupu. Za pár let můžeme zase bojovat o semifinále, nebo dokonce o pohár,“ těší výsledky mladíků kapitána národního týmu Jaroslava Navrátila.

Premiérový Kanár za odměnu

Na druhé místo českého žebříčku se probojoval Jiří Lehečka, v prosinci 2021 141. hráč světa, kterému na konci roku 2020 patřila 351. žebříčku ATP Tour! Během sezóny se hned čtyřikrát dostal do finále turnajů kategorie challenger, v Bukurešti a Tampere získal dokonce tituly. Úspěšný byl také v deblu. Díky tomu vyhrál v anketě Zlatý kanár kategorie Hráč roku a Postup do žebříčku ATP. „Především druhá polovina roku byla opravdu dobrá, můžu být spokojený. Teď na tyto výsledky potřebuji navázat. Cílem pro příští sezónu je především postup do světové stovky. Nebude to snadné, ale pokud chci na turnaje ATP, je to jediná cesta,“ říká na startu nové sezóny Lehečka.

Člen TK Agrofert Prostějov se ve druhé polovině roku představil také na grandslamu. Na US Open mu chybělo jediné vítězství k postupu do hlavní soutěže. „Příště už to snad vyjde. Získal jsem hodně zkušeností a ověřil si, že když dokážu hrát svůj tenis a dělat, co potřebuji, tak pro mě nikdo není překážka,“ míní Lehečka.

 

Průlomová sezóna po těžké dřině

Mezi první světovou stopadesátku se probil další z prostějovských tenisů Zdeněk Kolář. Dlouholetý člen klubu se po několik sezón se marně snažil prolomit bránu Top 200, přestože na tréninku dřel často do úmoru. Na turnajích ale většinou nedokázal opakovaně podávat nejlepší výkony, proto se do posledních kol nedostával. To už ovšem neplatí. Poprvé zazářil na začátku dubna v portugalském Oerias a pak ještě triumfoval v rumunském Iasi a polském Štětíně. V pětadvaceti prožil životní sezónu. „Dařilo se mi porážet kvalitní soupeře více dnů po sobě. To je největší rozdíl oproti předchozím sezónám. Na turnajích přesně tohle potřebujete,“ ohlédl se za uplynulými měsíci Kolář, podle něhož přitom v přípravě žádné velké změny neudělal. I tak postoupil mezi světovými tenisty na 142. místo. „Docela jsem přemýšlel, co se stalo, a hledal odpověď na otázku, proč k takovému zlepšení nedošlo dříve. Na nic jsem nepřišel. Možná si jen moje tělo zvyklo na větší zápasové vytížení. Zvládnu víc těžkých zápasů po sobě. Mám na co v příští sezóně navázat, věřím, že se ještě zlepším,“ doufá Kolář.

 

Zázrak ve švýcarském Gstaadu

Téměř o sto příček poskočil také Vít Kopřiva, který se ve čtyřiadvaceti letech dostal do světové dvoustovky. Tenisový svět šokoval především při své premiéře na okruhu ATP v Gstaadu. Při své jízdě do semifinále postoupil do hlavní soutěže z kvalifikace, pak vyřadil tehdejší světovou desítku Denise Shapovalova z Kanady nebo švédskou jedničku Mikaela Ymera a nestačil až na Nora Caspera Ruuda. „Potvrdilo se, že dnešní tenis je extrémně vyrovnaný. Každý může porazit každého. Ovšem to, že se mi podařilo vyhrát nad soupeřem ze světové desítky, byla paráda. Je to ale už minulost, potřebuji se dívat dopředu a dosažené výsledky minimálně vyrovnat,“ uvědomuje si Kopřiva. Úspěšnou sezónu ukončil prostějovský tenista na začátku listopadu a po krátké pauze se začal připravovat na obhajoby posledních úspěchů. „Čekají mě nové výzvy. Poprvé sezónu zahájím v Austrálii. Také proto nemám nějaký pevný program. Chci hrát challengery, a když to půjde, zkusím turnaje ATP,“ říká Kopřiva.

FOTO z archívu

Raketový vzestup na hranici třetí stovky

Největší českou kometou se stal čtvrtý do party z TK Agrofert Dalibor Svrčina. Devatenáctiletý mladík ovládl challenger v Praze a parádními výkony se prezentoval prakticky po celou sezónu. Díky tomu se posunul z deváté stovky na hranici třetí. Svrčinovi nevyšel pouze závěr roku. Na prosincovém turnaji v Turecku v Antalyi prohrál zápas druhého kola především kvůli problémům se srdeční tachykardií a sezóna pro něj skončila. „Měl jsem zápas ukončit. Místo toho jsem pokračoval, což nebylo zodpovědné rozhodnutí. Příště se to rozhodně opakovat nebude. Teď se musím dát do pořádku, abych se na kurty mohl co nejdříve vrátit. Byla to kaňka na parádní sezóně. Přál bych si, aby ta příští byla ještě lepší,“ prohlásil prostějovský tenista. Talentovaný mladík v průběhu roku získal titul na challengeru v Praze, což je jeho dosavadní životní výsledek. „Byl to skvělý zážitek, snad další tituly přidám. Velkou cenu měly i postupy do čtvrtfinále v Prostějově, španělské Segovii, kde jsem musel do hlavní soutěže přes kvalifikaci,“ vypočítal největší úspěchy sezóny Svrčina.

 

posuny prostějovských tenisových nadějí

JIŘÍ LEHEČKA         věk: 20 let      na žebříčku ATP: 141.           2020: 351       +210

ZDENĚK KOLÁŘ     věk: 25 let      na žebříčku ATP: 142.           2020: 232       +90

VÍT KOPŘIVA           věk: 24 let      na žebříčku ATP: 196.           2020: 294       198

DALIBOR SVRČINA           věk: 19 let      na žebříčku ATP: 304.           2020: 843            +539