Poslední týden znamenal velké zmatky ve vládních nařízeních. Neprodloužení nouzového stavu vyvolávalo spoustu otázek i směrem ke sportu. V neděli už však bylo všechno zase jinak, když se vláda dohodla s hejtmany na prodloužení do konce února. Tyto zmatky se však fotbalu zcela vyhnuly a jednání o možném restartu soutěží zatím nejsou na pořadu dne. Situace stále nedovoluje klubům ani trénovat. A kdy to bude vůbec možné, si zatím netroufá nikdo říct. Pozitivní odhady hovoří o polovině března, ale bude tomu vážně tak? A jaké další problémy by kromě nouzového stavu mohly nastat?

 

Ani dění posledních dní, které se měnilo častěji než počasí, příliš velké změny ohledně návratu amatérských fotbalistů nepřineslo. Situace zůstává stejná a stále se tak napjatě očekává, jaká bude nakonec finální podoba letošního ročníku. Ani ukončení nouzového stavu totiž nemusí nutně znamenat okamžitý návrat na trávníky, naopak by to mohlo pro letošní sezónu přinést ještě výraznější komplikace. Bude-li rozhodovat o určitých opatřeních každý kraj zvlášť, může z toho vyplynout, že někde by se hrát mohlo, jinde zase ne. A takovou komplikaci by amatérský fotbal založený na posloupnosti nemusel v nedohrané sezóně vyřešit. 

Vše tak zatím zůstává stále otevřeno. Neprobíhají žádná bližší jednání a nedá se tak ani odhadovat, jak to ve finále dopadne. „Zatím je to všechno na mrtvém bodě. Poslední zprávy již potvrdily, že nouzový stav bude i nadále pokračovat minimálně dalších čtrnáct dnů, takže nyní není ani o čem jednat. I pokud nouzový stav skončí, ještě nemusí být zcela vyhráno. Poměry jsou v každém kraji jiné, a to by mohlo znamenat, že někde by to krajské hygienické stanice povolily, někde zase ne. Takže nyní je potřeba asi hlavně zachovat chladnou hlavu a řešit vše s rozvahou, navíc nějak centralizovaně, jinak by se posloupnost stejně nezachovala,“ prozradil sekretář Olomouckého krajského fotbalové svazu Pavel Peřina.

Současná pracovní verze Fotbalové asociace počítá s určitým rozvolněním pro tréninkové jednotky alespoň šesti osob v průběhu března. Jenže v současné chvíli to s jistotou nikdo nemůže potvrdit, vše bude záležet na pandemické situaci. Dá se tak říct pouze to, že dříve než na přelomu března a dubna soutěžní ročník 2020/21 pokračovat nebude. „S kluby se snažíme hodně mluvit, ony samy chápou tuto situaci a není s tím žádný problém. Určitě se soutěže rozběhnou, je však pouze otázkou kdy. Optimistický scénář by mohl znamenat restart někdy začátkem dubna, pokud by vše probíhalo pozitivně. Klubům bychom samozřejmě nechali ještě nějaký krátký čas na přípravu, přijatelných by bylo alespoň čtrnáct dnů, protože víme, že bez jediného tréninku je nutit ani nemůžeme. Zatím to jsou však všechno spekulace a uvidíme, co nám tato doba povolí,“ dodal sekretář KFS Olomouckého kraje.

I OFS Prostějov zatím žádné výrazné novinky nehlásí. „Zatím se nic zásadního neděje. Těžko předvídat, kdy se zase fotbal vrátí zpátky. Zatím je situace stále stejná a nyní se nemá cenu o nějakém restartu bavit. Doba je bohužel špatná, svým způsobem se ruší úplně vše. Bude záležet na tom, jaké stanovisko zaujme fotbalová asociace. Pak můžeme jednat o nějakých krocích, co dál,“ přiznává sekretář OFS Prostějov Petr Antoníček.

Regionální kluby i mládež tak nadále stojí a očekávají, co přijde. Ohledně přibližného odhadu, kdy by se mohlo dění vrátit na trávníky, ale sekretář nechtěl polemizovat. „To vám nedokážu říct, těžko soudit, jakým způsobem bude pandemie pokračovat, co vlastně bude za měsíc. Jsem si však jistý, že hned, jak to bude možné, uděláme maximum pro to, abychom se na trávnících potkali co nejdříve,“ dodal Antoníček.