Jedná se o nejznámější dominantu Kostelecké ulice. Rozlehlá, architektonicky zajímavá a kdysi také honosná budova České pojišťovny však už řadu let chátrá. Lepší časy jsou v jejím případě zřejmě v nedohlednu, a to i přesto, že majitel objektu má důvod k oslavám.

Výstavba budovy České pojišťovny, které předcházela demolice tří předměstských domů, začala v roce 1978 a dokončena byla v roce 1981. Od samého začátku byla budova rozdělena na bytový dům a kancelářskou budovu. Kromě pojišťovny zde v minulosti sídlili například posudkoví lékaři. V současnosti zde už několik let působí herna, zbytek rozlehlé budovy je prakticky prázdný a na první pohled je patrné, že to s ní jde stále více z kopce.

Důvodem může být i její vlastník, který ji získal už v roce 2008. Po několikaletém pronájmu se s ním zástupci České pojišťovny nedomluvili na prodloužení nájemní smlouvy a společnost se přestěhovala v roce 2013 do Uprkovy ulici. Později se jedna z jejích poboček opět vrátila do podstatně skromnějších prostor právě v Kostelecké ulici.

Z aktuálního výpisu katastru nemovitostí vyplývá, že jejím majitelem je Vladimír Březina (69) z Kostelce u Zlína. Jedná se o otce Radka Březiny, který byl policií označen za hlavu lihové mafie! Ta měla státu způsobit škodu na spotřební dani ve výši minimálně 5,6 miliardy korun. Policie Radka Březinu zatkla už před devíti lety v době vrcholící metanolové aféry. Před čtyřmi lety mu pak soud potvrdil třináctiletý trest vězení.

Soud s Vladimírem Březinou starším se vleče ještě déle než s jeho synem. Podle obžaloby se podílel na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013. Tehdy měl jeho synem nelegálně získané finance vkládat na bankovní účty, nakupovat za ně cenné papíry a nemovitosti. Takto si podle obžaloby přišel na minimálně 446 milionů korun.

Jednou z nemovitostí patřících Vladimíru Březinovi je právě i budova na začátku Kostelecké ulice v Prostějově. Patří mezi nemovitosti rozptýlené po celé Moravě, které v souvislosti s kauzou „zaplombovala“ Policie ČR. Navzdory tomu byl letos na jaře už podruhé Okresním soudem ve Zlíně zproštěn viny. Soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že není možné u každého jednotlivého vkladu rozlišit, zda se jednalo o legální, či nelegální prostředky.

Co je tak téměř jisté, mohutná budova v Kostelecké ulici bude chátrat a dělat ostudu městu Prostějov i nadále. Nebo dojde na nějaký zázrak?