Už v minulém vydání Večerník informoval o možné katastrofě, která v Prostějově mohla nastat kvůli náhlému vypovězení smlouvy ze strany dodavatele plynu pro město a všechny jeho příspěvkové organizace. Magistrát byl na konci září vystaven podobné situaci jako dnes více než milion občanů České republiky v případě krachu společnosti Bohemia Energy. Vedení města se však nepříznivou skutečnost, že by školy, mateřinky a kulturní či společenská zařízení zůstaly bez plynu, podařilo odvrátit bleskurychlou dohodou s jiným dodavatelem. I když za mnohem vyšší cenu. Na veškeré podrobnosti ohledně této nepříjemné situace jsme se ptali prvního náměstka primátora Jiřího Pospíšila.

V závěru měsíce září se vedení prostějovského magistrátu dozvědělo velice nepříjemnou zprávu. Společnost CONTE, stávající dodavatel zemního plynu pro město Prostějov a všechny jeho příspěvkové organizace, vítěz nadlimitní veřejné zakázky na tyto dodávky pro období let 2021 a 2022, sdělila, že vzhledem k aktuálně nastalé situaci na trhu s energiemi není schopna plnit dodávky za nasmlouvané ceny a navrhla městu razantní zvýšení cen, aby mohla v dodávkách pokračovat. Na to nemohlo město pro rozpor se zákonem bez dalšího přistoupit. Vzhledem k tomu, že se blížil začátek topné sezóny a bylo nutné zajistit, aby jak budovy magistrátu, tak budovy všech příspěvkových organizací města, tedy školy, školky, divadlo, kino, knihovna, ZUŠ, Sportcentrum a další, nezůstaly bez dodávek plynu a tím pádem i bez tepla, bylo nutné okamžitě jednat,“ nastínil Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Večerník pochopitelně zajímalo, jak těžké bylo sehnat náhradního dodavatele. „Situace na trhu s plynem je aktuálně velice složitá a nepřehledná, přesto se městu Prostějovu podařilo získat postupem v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek náhradního dodavatele. Tím je společnost ČEZ ESCO. Nově získaná cena zemního plynu odpovídá stávající situaci na trhu. Byl velký problém sehnat nového dodavatele, neboť dodavatelé obecně nemají zájem o zasmluvnění nových odběratelů, natož takového objemu MWh, který město má,“ uvedl Pospíšil.

O kolik je současná cena vyšší a co to bude znamenat pro městský rozpočet? „Cena je nepřiměřeně vyšší, ale s ohledem na aktuální situaci je vůbec úspěchem, že se podařilo dodavatele na období do konce roku 2022 získat a ceny na toto období zafixovat. Momentálně nelze najít žádného dalšího dodavatele, který by byl schopný za stávající situace vývoje cen na trhu a nedostatku zemního plynu nabídnout městu Prostějovu a jeho organizacím dlouhodobější smlouvu. Pro městský rozpočet to bohužel bude znamenat zvýšené výdaje,“ konstatoval první náměstek primátora Prostějova.

Předmětem uvedené zakázky jsou dodávky plynu pro budovy Magistrátu města Prostějova, městské policie, dále pak pro budovy v hospodaření všech městem zřízených příspěvkových organizací, tedy základních a mateřských škol, reálného gymnázia, divadla, kina, knihovny, ZUŠ, Sportcentra a dále pak několika odběrných míst společnosti Domovní správa Prostějov. Zakázka se netýká městských bytů a nebytových prostor ve správě Domovní správy.

A co by se stalo, kdyby se rychle nepodařilo sehnat náhradního dodavatele. Bylo by město skutečně bez plynu? „Pokud by se městu nepodařilo najít nového dodavatele a původní dodavatel by ukončil plnění dodávek plynu z důvodu insolvence, znamenalo by to pro město přechod k dodavateli poslední instance v případě odběrů v maloodběru, a to za podstatně vyšší ceny. Dodavatelem poslední instance (DPI) je subjekt na trhu s energiemi, který má v zákonem stanovených případech povinnost dodávat energii zákazníkům za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem. Středoodběry by nepokryl ani DPI. Určité riziko, že město Prostějov zůstane úplně bez dodávek plynu, tedy také viselo ve vzduchu. Učinili jsme ale všechno pro zdárné vyřešení vzniklé situace. Velký dík patří naší energetičce paní Vosičkové, která má zásadní podíl na vyřešení celého problému. Zároveň máme informace z jiných měst, že se potýkají s obdobnými problémy, a budeme sledovat, zda se jim podaří, s ohledem na  vývoj trhu, situaci úspěšně vyřešit,“ oddechl si Jiří Pospíšil.

Ceny energií jdou raketově nahoru v celé Evropě a obrovskou zátěží bude trpět i rozpočet města Prostějova. „Vliv to samozřejmě bude mít neblahý. Město Prostějov bude muset vynaložit mnohem více peněz za zemní plyn, než původně předpokládalo, což se ve finále odrazí například v množství městem realizovaných investičních, kulturních či sportovních akcí nebo v množství provedených oprav majetku města. Někde prostě bude nutné tyto finance ušetřit a orgány města budou muset důkladně zvažovat, na úkor čeho to bude,“ varuje první náměstek prostějovského primátora.

Co se týká ceny elektřiny, zde má město Prostějov aktuálně uzavřenou smlouvu a zafixovanou cenu do konce roku 2022. „Nelze ale bohužel vyloučit, že i u této komodity nastane v příštích dnech či měsících obdobná situace, jako se stala u plynu. To opravdu není dnes nikdo schopen odhadovat. Všichni doufáme, že se situace na trhu s energiemi co nejdříve stabilizuje,“ poznamenal Pospíšil s tím, že aktuálně vedení města zvažuje právní kroky proti společnosti Conte, která nečekaně ukončila dodávky plynu. „Město Prostějov bude zcela jistě zvažovat vymáhání náhrady škody, která mu přechodem k jinému dodavateli zemního plynu za neúměrně vyšší ceny vznikla,“ potvrdil Jiří Pospíšil.

 

42 plyn graf