Dosti neobvyklá manželská dvojice se sešla minulé úterý u prostějovského soudu. On recidivista s moldavskými kořeny, který nikdy nebyl schopný dostát svým věčným slibům. Ona absolventka systémového inženýrství na ostravské univerzitě a bývalá zaměstnankyně prostějovského magistrátu. Ilie Sisova (32) a Janu Hlochovou (39) spojily drogy a posléze i krádeže.

O zlodějské minulosti Ilie Sisova toho pravidelní čtenáři Večerníku vědí možná až příliš mnoho. Sisov soustavně krade od svých 18 let, má za sebou nevídaný počet vloupání, jimiž dokázal pořádně naštvat mnoho desítek poškozených. Nekradl pouze tehdy, pokud byl zavřený. Ve vězení sice dokázal pracovat, a dokonce i něco ušetřit, po propuštění ovšem vždy velmi brzy sklouzl do zajetých kolejí. Naposledy se na svobodu dostal v říjnu 2020, do krádeží se pustil zhruba po dvou měsících. Za první sérii již byl koncem uplynulého roku odsouzen na 21 měsíců do vězení.

Inženýrka na drogách

Jana Hlochová má za sebou docela jiný životní příběh. V roce 2009 úspěšně absolvovala Technickou univerzitu v Ostravě a později získala místo na prostějovském magistrátě. Bohužel stejně jako její budoucí manžel se zapletla s drogami a situaci absolutně nezvládla. Nejprve byla za jejich prodej odsouzena k podmíněnému trestu, to jí však už v jejím pádu nedokázalo zabránit. Právě díky drogám se dala dohromady s Ilie Sisovem a ten ji začal brát na své loupežné výpravy. Společně vstoupili do manželství a také počali dítě, které však Hlochová nedávno potratila.

Zkoušel to i na faře

Před prostějovským soudem oba manželé čelili obžalobě z toho, že společně vykradli Střední odbornou školu obchodu a služeb v Olomouci, kde otevřeli trezor, z nějž si kromě mobilu a dalších věcí odnesli přes 55 tisíc korun. Kromě toho se vloupali také do domu na náměstí Spojenců v Prostějově, odkud zase vzali nářadí v hodnotě zhruba 10 tisíc korun.

V případě Ilie Sisova toho ovšem bylo opět výrazně víc. Mimo jiné vykradl i kolárnu v domě v Rejskově ulici či Palačinkárnu na náměstí Spojenců. Hned dvakrát to zkoušel i na faře u hlavního prostějovského kostela, vždy jej však u toho někdo přistihl, takže raději bez lupu utekl.

Škodu hradí maminka

Oba obžalovaní se ke všemu bez okolků přiznali a kromě toho přislíbili i úhradu způsobené škody, která v celkovém součtu dosáhla asi 100 000 korun. Za Ilie Sisova nyní škodu hradí jeho maminka, která se do toho pustila skutečně zodpovědně. „Provozovatelům palačinkárny jsem už peníze poslala. Paní, které syn ukradl kolo, peníze nechtěla a trvala si na tom, že chce bicykl zpět. Jenže ten není k nalezení. Takže jsme se dohodli tak, že si vybere kolo a já jí ho zaplatím,“ vypověděla Tamara Sisov, která věří, že jí syn peníze jednou vrátí.

Udrží si práci?

Jana Hlochová se zase zavázala, že bude splácet škodu škole, měsíčně chce posílat 4 000 korun. Vzhledem k tomu, že je zaměstnána v jedné z prostějovských firem a vlastní byt, tak by to pro ni nemusel být zas až takový problém. Otázkou zůstává, zda si i kvůli svým problémům bude schopna práci udržet.

Rozsudek v celé věci dosud nepadl, hlavní líčení bylo odročeno na 8. února.