Tak už je to definitivní. Manželé Jana a Ferdinand Ožanovi provozovali Hotel Plumlov dlouhých šest let. Během té doby se zde konala celá řada akcí, mezi ty nejviditelnější patřily pravidelné koncerty Ondřeje Havelky či kulinářské show Zdeňka Pohlreicha. Právě známý šéfkuchař manželům nedávno posvětil koupi vyhlášené Restaurace a penzionu U Zběhlíka nedaleko Litomyšle. A tak přišlo, co přijít muselo, od začátku února převezmou hotel Plumlov noví nájemci.

Hotel Plumlov byl postaven již v roce 1906 Rostislavem Františkem Reichstädterem. Dům vznikl dříve než přehrada, s jejímž budováním se začalo až v roce 1913. Po poslanci Říšské rady a Moravského zemského sněmu objekt patřil Bohumilu Valáškovi, který zde vybudoval hotel nesoucí jeho jméno. Později jej od České spořitelny získalo družstvo Fotografia Olomouc, jež tu pořádalo řadu školení. Porevoluční historie už byla méně slavná a vznosná budova postupně chátrala. Na její slávu se podařilo navázat díky rozsáhlé rekonstrukci, po níž byl hotel na jaře 2015 s plnou parádou opět otevřen.

Od té doby se tu konala řada zajímavých kulturních a společenských akcí, vkusné prostředí s nádhernou terasou s výhledem na hladinu plumlovské přehrady pak přitahovalo zejména budoucí novomanžele. I díky tomu se v místě konala jedna svatba za druhou.

Provozovatelé chtěli do svého

Od počátku nové etapy své existence byl Hotel Plumlov spjat s provozovatelkou Janou Ožanovou a jejím manželem Ferdinandem. Ti se ovšem před nedávnem rozhodli odkoupit vyhlášený penzion U Zběhlíka nacházející se v malebném prostředí východočeské vesnice, k němuž patří i malá zvířecí farma. Ukázalo se, že sedět na dvou židlích není možné. „Koncem ledna v Hotelu Plumlov končíme, budeme se naplno věnovat penzionu U Zběhlíka. Plumlov byl pro mě vždy srdeční záležitostí, vždy jsem tam chtěla zůstat, ale všechna jednání o odkupu ztroskotala. Platit nájem pro nás však nebylo dlouhodobě výhodné, a proto jsme se rozhodli jít dál,“ vysvětlila Jana Ožanová, která byla do konce ledna vázána zejména dohodnutými svatbami.

Wellness musel pryč

Ta zatím poslední se tu konala už v polovině prosince, od té doby byl hotel prakticky uzavřen. „Rozhodně to neznamená, že jsme zkrachovali, pouze jsme svoji pozornost přesunuli jinam,“ zdůraznila Ožanová, která s manželem do hotelu investovala i vlastní peníze. Za ně vznikl třeba luxusní wellness. „Bohužel jednání o jeho odkupu ze strany majitelky nedopadla, což nás mrzí. Proto jsme byli nuceni vše uvést do původního stavu,“ dodala žena, která si od stěhování k Litomyšli slibuje mnohé. „Věřím, že to tam bude klidnější než tady, kde jsem žila v neustálém napětí. Náročné to bylo zejména v době covidu, kdy jsme museli stále platit nájem a vše dotovat z našeho rodinného rozpočtu. Doufám, že tohle už nikdy nezažiji, U Zběhlíka si do naší malé zoo pořídíme lamy, budeme v krásné přírodě a zároveň se budeme těšit na všechny svatebčany i další hosty, kteří k nám zavítají,“ plánuje si Jana Ožanová, která závěrem popřála hodně sil novým nájemcům hotelu.
Těmi se dle našich informací stali dva muži známí v Prostějově díky provozování kavárny a květinářství v Netušilově ulici.