Připomínka Mezinárodního dne průvodců v Prostějově pokračovala ve středu 23. února komentovanou procházkou po židovských památkách. Centrem města zhruba třicet zájemců provedla referentka vnějších vztahů prostějovského magistrátu a jedna ze zakladatelek Spolku Hanácký Jeruzalém, spolku pro židovské kulturní dědictví v Prostějově Jana Gáborová, která všem zájemcům představila řadu zajímavostí, jež k židovské komunitě patřily.

Stejně jako v ostatních dnech i středeční program začal od 16.00 hodin, tentokrát u prostějovského zámku, kde se sešlo více než třicet zájemců o informativní procházku. Už u zámku se tak lidé dozvěděli řadu zajímavostí vztahujících se historii židovských obyvatel v Prostějově. Díky výkladu mluvčí prostějovské radnice se tak lidé mohli dozvědět, že už v roce 1522 zde byla první židovská škola a v roce 1540 první synagoga.

„Díky židovským občanům se Prostějov stal textilní a oděvní velmocí až do zániku Oděvního podniku. Také jejich prostřednictvím se už v sedmnáctém století proslavilo naše město jako sídlo proslulého knihtisku, neboť šlo o první moravské tisky hebrejské. V pozdějších letech zde vznikaly i první dobročinné spolky či také sportovní kluby. K tomu byl využíván areál za Kosteleckou ulicí, jenž slouží pro sport dodnes,“ poznamenala Jana Gáborová při pohledu na prostějovský zámek a protější městský dům, který je také jednou ze židovských památek města.

Trasa pokračovala přes Školní ulici, kde došlo k jedné ze zastávek a popisu dvanácti domů, které tu židé měli. Zde se tak všichni návštěvníci dozvěděli, že i když se domy nedochovaly, tak se podařilo s některými z rodin po letech spojit a Prostějov tak ještě navštívili buďto osobně či přijeli jejich rodinní příslušníci.

Další zastávkou byla budova bývalé synagogy, která byla slavnostně otevřena v roce 1904, kde se kromě osudu nemovitosti dozvěděli přítomní také o pěti domech židovského obyvatelstva na náměstí Svatopluka Čecha. Následně pak průvodkyně prozradila, že se připravuje velmi zajímavá virtuální projekce. „Podařilo se nám během dvou let s covidem spojit s Irene Moser, která se na univerzitě ve Vídni dlouhodobě věnuje virtuální rekonstrukci prostějovské synagogy. V rámci její tvorby počítačového modelu, kde čerpala z řady dochovaných materiálů, tak bude možné nahlédnout a podívat se, jak to zde dříve vypadalo. Na prohlídku těchto 3D modelů se mohou návštěvníci těšit ještě v letošním roce,“ doplnila Gáborová.

Od staré synagogy se pak skupina přesunula k nové a následně pak také ještě do Uprkovy ulice, kde zazněly další informace. Více než hodinový komentář všechny přítomné bavil. Díky komentované procházce po památkách si všichni rozšířili své obzory, dozvěděli se řadu zajímavostí, které ozvláštnily i dochované snímky.

Jednotlivé reportáže z prohlídek najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. února